Prezentirani rezultati rada

Održana Skupština dioničara Tvornice cementa Kakanj, planirana isplata dividendi

20.04.2023. 15:03 / Izvor: Akta.ba
cementara kakanj

Tvornica cementa Kakanj u 2022. godini proizvela je 630.000 tona cementa.

Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj, čiji je većinski vlasnik prestižni njemački proizvođač građevinskih materijala, Heidelberg Materials, održala je danas redovnu godišnju Skupštinu dioničara.

Na Skupštini je bilo zastupljeno lično ili putem punomoći 95,65% dionica, a Skupština je odlučivala o usvajanju izvještaja za 2022. godinu, raspodjeli dobiti, izboru vanjskog revizora i o izmjenama Statuta.

Glavna postignuća, poslovne aktivnosti i glavne finansijske pokazatelje kompanije za 2022. godinu, dioničarima je prezentirala Zehra Obralija, članica Uprave Tvornice cementa Kakanj i izvršna direktorica za finansije i ekonomska pitanja.

Obralija je rekla kako je Tvornica cementa Kakanj u 2022. godini bila suočena s mnogobrojnim izazovima: "Posebno je bila teška situacija po pitanju opskrbe pogonskim gorivom, što je veoma lako moglo dovesti do zaustavljanja proizvodnje. Međutim, pravovremenim reakcijama i intenzivnim angažmanom uspjeli smo prebroditi i ove izazove, tako da ni u jednom trenutku naša proizvodnja nije dovedena u pitanje."

Tvornica cementa Kakanj u 2022. godini proizvela je 630.000 tona cementa: "Ispunili smo i premašili plan prodaje cementa, što je jedan od rijetkih primjera za cementare u Evropi. Naše betonare ove su godine proizvele preko 270.000 m3 betona koji je ugrađen u najvažnije infrastrukturne i stambene objekte naše zemlje. Ako uzmemo u obzir sva poskupljenja energije i sve druge probleme koji su iskrsnuli tokom 2022. onda možemo reći da su naši rezultati izvrsni", kazala je Obralija.

TCK je nastavila i sa investicijskim projektima. Tokom 2022, TCK i povezane kompanije ukupno su investirale 11,08 miliona KM. Primarno se investiralo u projekte smanjenja CO2, odnosno infrastrukturu za doziranje alternativnih goriva, kao i u postrojenja za dobivanje eko zelenih tipova cementa.

"Zahvaljujući ovim investicijama sada smo u mogućnosti tržištu ponuditi tipove cementa sa i do 60% manje CO2 udjela, dok naše betonare uskoro pokreću liniju ekobetona sa istim značajnim smanjenjem CO2. Sve ove investicije daju nam čvrstu osnovu za dalji rast našeg održivog poslovanja". istakla je Obralija.

I u 2022. godini TCK je dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada od kojih se ističe certifikat Platinaste bonitetne izvrsnosti koji predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost među kompanijama koje uzastopno tri godine iskazuju zlatnu bonitetnu izvrsnost, a koji se Tvornici cementa Kakanj dodjeljuje već treću godinu zaredom, što posebno govori o stabilnosti kompanije.

"Možemo sa zadovoljstvom reći da smo ovu veoma tešku godinu završili na najbolji mogući način. To je razlog zašto svi naši dionici, odnosno kupci, partneri, dioničari, radnici, kao i lokalna zajednica imaju puno povjerenje u nas", dodala je Obralija.

Skupštini se obratio i predsjednik Nadzornog odbora TCK, Zsolt Szilágyi, koji se zahvalio svim članovima Uprave Tvornice cementa Kakanj na veoma dobroj saradnji tokom prethodne godine kao i svim zaposlenicima koji su doprinijeli da se i ova godina u TCK okonča uspješno, te poželio svima mnogo uspjeha i u ovoj tekućoj godini.

Skupština je usvojila Godišnji izvještaj koji uključuje finansijski izvještaj, konsolidovani finansijski izvještaj, Izvještaj nezavisnog revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju, kao i odluke o raspodjeli dobiti, izboru vanjskog revizora i izmjenama statuta. Prema odluci Skupštine, dioničarima će biti isplaćena dividenda u iznosu od 4,17 KM po dionici. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti