OBJAVLJEN TENDER

Ko će implementirati DWH i BI rješenja u Poreznoj upravi FBiH, posao od 2,1 milion KM

24.04.2023. 12:23 / Izvor: Akta.ba
softveri

Foto: Ilustracija

Porezna uprava Federacije BiH raspisala je tender za nabavku usluga implementacije DWH i BI rješenja, prema zahtjevima iz ove tenderske dokumentacije, javlja Akta.ba.

Porezna uprava Federacije BiH raspisala je tender za nabavku usluga implementacije DWH i BI rješenja, prema zahtjevima iz ove tenderske dokumentacije, javlja Akta.ba.

Ukupna procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi: do 2.100.000,00 KM

Nabavka će se realizovati iz budžeta Porezne uprave Federacije BiH za 2023. godinu, a koja sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH u 2023. godini.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, neprihvatljiva ponuda je ponuda čija cijena prelazi planirana, odnosno osigurana novčana sredstva ugovornog organa za nabavku ili ponuda koja ne ispunjavava kriterije za kvalifikaciju privrednog subjekta. 

Nabavka nije podijeljena na lotove jer se radi o jedinstvenom informaciono-tehnološkom rješenju.

Nakon sprovedene aktivnosti istraživanja tržišta, Porezna uprava FBiH je došla do informacija i saznanja da su nabavka hardverske komponente sa Licencom za DWH i uspostavljanje DWH i Big Data platforme, te integracija sa izvorima podataka integralni dijelovi jednog jedinstvenog rješenja. 

"Uzimajući u obzir značaj podataka kojima raspolaže, te koje prikuplja i obrađuje Ugovorni organ, a kako bi se povećala upotrebna vrijednost informacija potrebno je kompletno i jedinstveno rešenje koje će omogućiti objedinjavanje podataka iz različitih izvora i u različitom formatu, kroz naprednu analitiku i vizualizaciju podataka. U konkretnom slučaju hardver i softver čine neodvojivi dio kako bi se u konačnici moglo dobiti cjelovito i jedinstveno rješenje koje će zadovoljiti potrebe krajnjih korisnika", ističe se.

Također, dodaje se da je nabavku neophodno provesti kao jedinstvenu nabavku bez podjele na LOT-ove, jer ista predstavlja jedinstveno informaciono-tehnološko rješenje, posebno uzimajući u obzir činjenicu da ova nabavka obuhvata dva skupa aktivnosti, prvog koji se sastoji od implementacije infrastrukture i infrastrukturnih servisa, isporuke infrastrukturnih licenci (od kojih dobar dio već dolazi sa hardverskom opremom), te drugog dijela koji obuhvata isporuku i implementaciju aplikativne analitičke platforme i servisa, kao i isporuku pripadajućih licenci i usluga implementacije migracije podataka.

Nadalje, u toku faze istraživanja tržišta Ugovorni organ je kontaktirao i savjetodavnu pomoć Agencije za javne nabavke BiH u svrhu konsultacije u vezi podjele na LOT-ove predmetne nabavke. 

Dobiveno je pojašnjenje da u praksi postoji znatan broj nabavki koje su mješovite odnosno koje obuhvataju i isporuku roba ali i određenu uslugu, te ukoliko je priroda nabavke takva da su njeni segmenti neodvojivi, potrebno ih je implementirati zajedno jer u praksi postoje mješovite nabavke. 

"Nabavka se ne mora nužno dijeliti na LOT-ove, posebno ukoliko Ugovorni organ u slučaju takve podjele ne bi u konačnici dobio zahtijevano informaciono-tehnološko rješenje kakvo je ovom predmetnom nabavkom planirano", pojasnili su iz agencije.

Kako je uloga Porezne uprave Federacije BiH izrazito specifična, te zakonom uređena uz posebnosti izvora podataka, njihove obaveze čuvanja, te operativnih aktivnosti, to se vodilo ciljem zadovoljenja svih faktora koji uslovljavaju realizaciju jednog ovakvog kompleksnog projekta uz što veće uvažavanje svih elemenata poreznog ekosistema Federacije BiH i potreba Porezne uprave Federacije BiH. 

"Porezna uprava Federacije BiH želi budućom izgradnjom naprednog analitičkog rješenja pojednostaviti svoj cjelokupni proces upravljanja podacima pomoću jedinstvene moderne platforme za čuvanje i naprednu obradu struktuiranih i nestruktuiranih podataka, kako historijskih tako i podataka u realnom vremenu", ističe se u tenderskoj dokumentaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti