PREDAVAO I NA PRESTIŽNOM MIT-U

Prestižni stručnjak vratio se iz SAD-a u rodno selo, pravi ergelu

25.04.2023. 08:45 / Izvor: Agroklub
Vojislav

Prof. dr. sc. Vojislav Kecman, svjetski poznati strojarski stručnjak, nakon umirovljenja odlučio se skrasiti u svome rodnom selu.

Prof. dr. sc. Vojislav Kecman, svjetski poznati strojarski stručnjak, nakon umirovljenja odlučio se skrasiti u svome rodnom selu podno Klekovače, jedne od najljepših planina u Bosni i Hercegovini. U svome se kraju počeo baviti uzgojem kasačkih konja, piše agroklub.ba.

Voli ih i košarkaš Jokić

"Nema ljepšeg mjesta u kojem možeš provoditi svoje umirovljeničke dane od svog rodnog sela", kaže Vojo Kecman kojega je životni put, nakon inozemstva, doveo natrag u općinu Petrovac, odnosno Drinić, odakle je i krenuo njegov životni put.

Vojislavovo matično sveučilište bilo je Virginia Commonwealth, računalne znanosti, College of Engineering, Richmond u Sjedinjenim Američkim Državama, a kako navodi agroklub.ba, predavao je strojarstvo i na čuvenome MIT sveučilištu, kao i na nekoliko sveučilišta diljem SAD-a, Njemačke i Europe. Umirovio se kao jedan od najvećih svjetskih stručnjaka iz ove oblasti.

No, jedna od njegovih najvećih ljubavi su konji, zbog čega je odlučio na svojoj zemlji i u svome selu napraviti ergelu, a zasad je tu jedan konj, Jelica.

"Jelica je kasački konj. Stara je sedam godina i iz okolice je Sombora. Kasačke konje obožava i jedan od najboljih svjetskih košarkaša Nikola Jokić pa smo po toj ljubavi prema kasačkim konjima slični. I Jeličini preci sudjelovali su na kasačkim utrkama", priča Vojo za agroklub.ba.

Jelica obožava jesti mrkvu, a kako je stigla tek nedavno, još se boji nepoznatih ljudi, a njezin gazda voli je hraniti ovim povrćem. Ističe pritom kako treba paziti kako se hrani ove životinje.

"Veoma lako konji nekome mogu odgristi prst jer, kada ih hranite, šaka treba biti na njihovoj donjoj usni, ne gornjoj", ističe Vojislav koji planira nabaviti još barem dva konja.

Morate mnogo raditi

Iako se svojom željom vratio u rodni kraj, napominje kako nije lako živjeti na selu, pa i ako ste umirovljenik.

"To je jedna od prvih stvari koje sam shvatio kada sam došao u Drinić. Kako biste živjeli na selu, morate mnogo raditi i fizički uopće nije lako", zaključuje Vojislav.

Inače, Drinić se nalazi na jugozapadu RS-a i poznat je po šumama i prirodnim ljepotama, idealan za razvoj stočarstva. Prije rata u tom je kraju bilo mnogo konja, a ako Vojina ideja uspije, bit će to još jedna lijepa priča za ovo malo mjesto. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti