Podrška malim i srednjim poduzećima

U okviru projekta "System" uspješno realizovan program mentorske podrške za poduzetnike

25.04.2023. 10:45 / Izvor: Akta.ba
Serda mentoring

Obuka za nove mentore i program mentoringa koji predstavlja savremeni i sveobuhvatan oblik podrške malim i srednjim poduzećima i preduzetnicima, realizovali su se prema metodologiji Sarajevske regionalne razvojne agencije.

U sklopu projekta „Podrška uspostavljanju i poboljšanju mehanizama za podršku samozapošljavanju kroz saradnju inovativnih lokalnih zajednica i novih preduzeća u prekograničnom području – SYSTEM“ kojeg sufinansira Europska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći IPA II kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020, a implementira Općina Novo Sarajevo sa projektnim partnerima Općinom Ilijaš i Krovnom organizacijom mladih Srbije, održan je višemjesečni program mentorske podrške za 30 novih kompanija-preduzetnika iz BiH i Srbije i desetodnevna obuka za 10 novih mentora određenih ispred partnera i pridruženih partnera na projektu.

Obuka za nove mentore i program mentoringa koji predstavlja savremeni i sveobuhvatan oblik podrške malim i srednjim poduzećima i preduzetnicima, realizovali su se prema metodologiji Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, razvijenoj u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

Prema razvijenoj metodologiji certifikovani mentori proveli su u direktnom kontaktu i radu sa vlasnikom, odgovornim licem preduzeća, određeni broj sati (do 50 sati po korisniku). Na osnovu potreba i dijagnosticiranog stanja korisnika mentoring usluga, kroz zajednički rad sa certificiranim mentorima pružena je nefinancijska, tehnička podrška s ciljem analize postojećeg stanja i pronalaska aktivnosti za budući rast biznisa. Također, sve firme koje su prošle proces mentoringa imat će i u budućnosti podršku svojih mentora kako bi opstali na tržištu i svoje biznise dalje razvijali.

Također, 10 novih mentora ispred partnera i pridruženih partnera na projektu steklo je znanja i vještine za pružanje mentorskih usluga malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima. Obuka je obuhvatila teorijska znanja iz najvažnijih oblasti (finansije, marketing, ljudski resursi, dijagnostika preduzeća, komunikacija itd.), kao i obuku na radnom mjestu koja uključuje primjenu stečenih znanja u radu sa preduzećima.

serda

Nakon sticanja neophodnih znanja i vještina u okviru obuke u učionici, novi mentori su pratili rad SERDA-inih mentora prilikom pružanja mentoring usluge korisnicima u okviru obuke na radnom mjestu, te se na taj način osposobili za pružanje pomenutih usluga u okviru svojih institucija malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

Po završetku mentoringa, SERDA je za sve korisnike u svojim prostorijama organizovala zajednički skup korisnika i mentora, koji je jedna od aktivnosti mentoring procesa, gdje su svi imali priliku prezentirati svoje biznise/ideje ostalim kolegama, osnažiti svoje vještine i sposobnosti prezentiranja, te se povezati sa ostalim kolegama. Prilikom samog događaja došlo je do umrežavanja i povezivanja korisnika, s obzirom da su uvidjeli da mogu koristiti znanja, mogućnosti i kapacitete jedni od drugih. Ovaj događaj je kako od strane korisnika, tako i od strane projektnog konzorcijuma ocijenjen jako uspješnim.

Trenutno je korisnicima na raspolaganju 10 obučenih mentora koji dolaze iz 4 različita područja prekogranične saradnje, koji će se susresti sa novim izazovima, ali zahvaljujući čijem znanju i iskustvu će mnoge kompanije poboljšati svoje poslovanje, zaključeno je na skupu ispred projektne koordinatorice Azre Prašović.

"Uloga mentora je značajna jer su MSP mala, ali fleksibilna i imaju veliki potencijal, a ovo je zasigurno jedan od novih načina za unapređenje pomoći preduzećima, naglasio je Mirza Marukić iz Općine Ilijaš. Uspješnom realizacijom obuke novih mentora ojačani su institucionalni kapaciteti projektnih parnera te stvorene pretpostavke za buduću podršku novoosnovanim subjektima u prekograničnom projektnom području", dodao je Mirza.  

mentoring

Ajla Gondžetović, GO VIRAL je prenijela svoje utiske: „U prethodnom periodu, razvoju i širenju mog biznisa značajno je pomogla mentorska podrška od strane SERDA-e. Prolazeći kroz mentoring proces, mnogo bolje sam uvidjela slabe tačke unutar poslovanja, gdje je veliku ulogu u savjetovanju i podršci u akcionom planu odigrala mentorska riječ kao i dugogodišnje iskustvo mentorice. Bilo je zadovoljstvo raditi sa stručnjacima i imati ih za podršku u startup fazi poslovanja.“ Radujem se budućim zajedničkim aktivnostima i uspješnom razvoju poslovanja Agencije za digitalni marketing "GO VIRAL", dodala je Ajla.

Također, pozitivne utiske i nova znanja nakon mentoringa nosi i Suzana Jovanović iz Srbije koja je naglasila da je kroz proces mentorstva dobila apsolutnu podršku i posvećenost. Osim posvećenosti, neizostavno je dodati i stručnost, jer su mi, upravo, mentorovo iskustvo kao i smernice, mnogo pomogle da iskristališem moju ideju i usmerim se na dalje korake a onaj glavni jeste - registrovanje biznisa „Online mentor za javni nastup“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti