Popis prilično poznat

Za male pare riskiraju živote: Rade najopasnije poslove u BiH, a primaju plaće u koverti

25.04.2023. 11:22 / Izvor: Avaz.ba
Građevina

Na prvom mjestu su rudari koji rade zastarjelom mehanizacijom, kazao je Subašić.

Dok većina građana smatra da je u teškoj ekonomskoj situaciji bolje imati ikakav nego nikakav posao, dotle postoje radna mjesta koja vrlo loše utječu na psihičko i fizičko zdravlje ljudi. Brojna zanimanja i poslovi su, nažalost, životno opasni.

Tako je poznata činjenica da su demineri najugroženija grupa radnika, s obzirom na to da su svakodnevno izloženi riziku po zdravlje i živote u minskim poljima.

Potencijalne opasnosti

Iako u BiH nema zvaničnih statističkih podataka o tome koja su to opasna zanimanja, ipak, prema dosadašnjim pokazateljima, popis je prilično poznat.

Javnosti je poznato da opasne poslove obavljaju građevinski radnici. U opasnosti su oni radnici koji su izloženi hemikalijama i opasnim tvarima i kojima će zdravlje biti narušeno za vrlo kratko vrijeme, kao i vatrogasci, policajci...

Međutim, predsjednik Udruženja za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu u BiH Hajro Subašić na prvo mjesto liste opasnih zanimanja u našoj zemlji stavlja rudare, i to zbog posebno izražene opasnosti u jamskom kopu.

"Pogotovo se to odnosi na one gdje je zastarjela tehnologija, a koja je u Evropi davno zabranjena. Rudnici koji su u korporaciji s “Elektroprivredom BiH” su obnovili mehanizaciju, ali ne u toj mjeri kao što je to slučaj u Sloveniji, naprimjer, gdje je rudar skoro sto posto zaštićen, za razliku od našeg koji fizički kopa", pojasnio nam je Subašić.

Brojne nesreće

Po broju nesreća sa smrtnim ishodima, opasnim poslovima se bave građevinari, pogotovo u visokogradnji. Subašić podsjeća kako su prije četiri godine u Sarajevu u samo jednom danu poginula trojica građevinskih radnika.

Također, on iznosi i da vrlo opasne poslove obavljaju tesari, ali da su opasnosti izloženi i pomoćni radnici u građevinarstvu. Opasnim poslovima se, kaže naš sagovornik, bave uposleni u namjenskoj industriji, električari, vozači kamiona, odnosno prijevoznici, radnici u šumarstvu, poljoprivredi, a potencijalnim rizičnim situacijama svakodnevno je izloženo medicinsko osoblje.

"Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, registrirano je više od 294.000 invalida rada. To je nevjerovatno! Na to treba staviti poseban akcent, jer oni imaju korisno-radnu sposobnost i pitanje je kako je upotrijebiti i prilagoditi uvjetima radne sredine i karakteru. To je umijeće i za to je neophodan multidisciplinaran pristup", istakao je Subašić.

Također naglašava da su, kada je riječ o opasnim zanimanjima, plaće poseban problem jer po svojoj visini ne odgovaraju njihovim rizičnim radnim mjestima, a pogotovo posebne nadoknade. Tako oni koji rade najopasnije poslove u BiH za to primaju minimalne plaće, a poslodavci im u velikom broju slučajeva plaće daju i u kovertama.

Na listi i novinari

Evidentan je porast broja rizičnih zanimanja u sferi usluga, a među najopasnijim zanimanjima na svijetu našlo se i novinarstvo.

Prema podacima UNESCO-a, u protekloj deceniji ubijeno je više od 900 novinara i medijskih radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti