Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije KS

Uveden red: 34 funkcionera odstupila s funkcije, 5 zaštićenih prijavitelja korupcije

25.04.2023. 11:54 / Izvor: Akta.ba
korupcija

Zakon se fokusira na četiri ključne oblasti a to su sukob interesa, prjava korupcije, zaštita prijavitelja korupcije i jačanje integriteta.

Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo jedan je od ključnih zakona koji osigurava efikasno funkcionisanje antikorupcijskog sistema. Ovaj Zakon je stupio na snagu 9. septembra 2022. godine , a primjenjuje se od 1. januara 2023. godine.

Zakon se fokusira na četiri ključne oblasti a to su sukob interesa, prjava korupcije, zaštita prijavitelja korupcije i jačanje integriteta. Upravo je zahvaljujući njemu zabranjeno obavljanje duplih funkcija u javnom sektoru, Zakon je pružio zaštitu prijaviteljima korupcije i uspostavio je sistem za jačanje integriteta kantonalnih institucija.

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, danas je u povodu 100 dana primjene ovog Zakona kazao da Kanton Sarajevo ima dobre antikoruptivne zakone i instituciju koja je osposobljena da ih provodi što Kanton Sarajevo čini liderom u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

SAMANJENA KONCENTRACIJA MOĆI

Predstavljajući rezultate primjene Zakona, Kafedžić je rekao da je od početka 2023. godine Ured okončao 16 postupaka za utvrđivanje sukoba interesa te da su 34 nosioca javnih funkcija samoinicijativno odstupila s funkcije zbog zakonskih odredbi koje zabranjuju obavljanje duplih funkcija. Od spomenutog broja 14 postupaka je u proceduri, za tri nosioca javnih funkcija je utvrđeno postojanje sukoba interesa za 13 nije utvrđeno postojanje.

“Zabrana obavljanja duplih funkcija doprinijela je da više nemamo ustaljenu i normaliziranu praksu da jedna osoba obavlja više javnih poslova. Zahvaljujući tome danas imamo nosioce javnih funkcija koji obavljaju po jednu javnu funkciju i očekujemo da će zbog toga kvalitetnije raditi poslove. Ukidanje duplih funkcija smanjilo je koncentraciju moći u rukama pojedinih nosilaca javnih funkcija. Sada je više osoba uključeno u procese donošenja odluka što smanjuje mogućnost za zloupotrebe", rekao je Kafedžić.

Gledavši statisitički svaki treći dan u Kantonu Sarajevo jedan političar, nosioc javnih funkcija podnese ostavku.

Prvi put u KS a zahvaljujući Zakonu je onemogućena koncentracija moći u jednoj osobi. Ona stvara visoko koruptivni rizik.

Za prvih 100 dana zabilježeno je 189 prijava korupcija. Sve institucije su dobile zakonsku obavezu da surađuju sa Uredom što ga čini efikasnim. U okviru Zakona je normirano postupanja po službenoj dužnosti.

Prvi put u Kantonu Sarajevo osobe ne moraju da se boje prijaviti koruptivne radnje. Zakon je pružio zaštitu prijaviteljima korupcije. Kafedžić je kazao da je ovaj sistem jako bitan u cijelom procesu. Šest osoba zatražilo je od Ureda dodjelu statusa zaštićenog prijavitelja korupcije. Pet od njih je dobilo status, jedan je status u proceduri trenutno.

"Prvi put u Kantonu Sarajevu pet osoba je dobilo status zaštićenog prijavitelja korupcije i to su ujedno i prve osobe u Federaciji Bosne i Hercegovine koje su dobile ovaj status. Ured ne može iznositi više detalja o ovim slučajevima, ali možemo reći da smo zahvaljujući mogućnosti da dodijelimo status prijaviteljima korupcije saznali za ozbiljna koruptivna djela i dobili vrijedne dokaze o počinjenju tih djela što predstavlja dobru osnovu za pokretanje ozbiljnih tužilačkih istraga", dodao je Kafedžić.

217 institucija u KS donijelo je pravilnike o internom prijavljivanju korupcije.

Osam institucija obavijestilo je Ured o postupanju na osnovu internih prijava koje su ove institucije zaprimile.

PODRŠKA MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA

Podršku implementaciji ovog Zakona pomogle su međunarodne institucije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Julian Reilly, britanski ambasador u Bosni Hercegovini, je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da čuje više o impresivnim rezultatima koji su postignuti u primjeni Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo u oblasti sukoba interesa, zaštiti prijavitelja, prijavama korupcije i jačanju integriteta institucija u Kantonu Sarajevo.

"Ključ uspjeha, pored jasnog i sveobuhvatnog Zakona, je i njegova uspješna i pravovremena provedba. Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo je hrabro i snažno krenuo u provedbu i pokazao da se jedino tako može uspješno boriti protiv korupcije. Nadam se da će nova Vlada Kantona Sarajevo nastaviti davati punu podršku Uredu i borbi protiv korupcije. Također, nadam se da će i drugi nivoi vlasti preuzeti dobre prakse razvijene u Kantonu Sarajevu. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja snažno podržavati borbu protiv korupcije", kazao je ambasador Reilly.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Michael J. Murphy, kazao je da Sarajevo sada ima snažan zakonodavni okvir i namjenski Ured za borbu protiv korupcije da se uhvati u koštac s pogubnim problemom korupcije.

“Čestitam Ministarstvu pravde Kantona Sarajevo na izradi ovog važnog zakona, kantonalnoj vladi i skupštini na preduzimanju koraka na njegovom usvajanju, te Kafedžiću i Uredu za borbu protiv korupcije na njihovim postignućima u provedbi Zakona. Ono što se ovdje događa trebalo bi poslužiti kao model drugim jurisdikcijama kako osnažiti urede i timove za borbu protiv korupcije i dati im sredstva potrebna za borbu protiv endemske korupcije. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti učinkovitije i bolje antikorupcijske zakone diljem zemlje kako bismo osigurali da se ista pravila jednako primjenjuju na sve", rekao je.

Prema planovima, Ureda će nastojati da svoje prakse u oblasti sukoba interesa, zaštite prijavitelja korupcije i jačanja integriteta institucija uskladi sa standardima i praksama Evropske unije.

“Stvorio se osjećaj jačanja integriteta ali i odgovornosti i straha među političarima, zbog dosljednog postupanja Ureda u okviru oba Zakona. Sada od početnih 2000 i nešto izrečenih sankcija, na godišnjem novu imamo samo 17 onih koji nisu prijavili svoju imovinu. Uspostavili smo sistem odgovornosti, sistem koji blagovremeno sankcioniše sve one koji ne postupaju u skladu sa Zakonima”, kazao je Kafedžić.

Od početka 2023. godine Ured je pružio podršku kantonalnim institucijama da razviju planove integriteta koji definišu radne procese i radna mjesta koja su posebno izložena korupciji te predviđaju niz mjera za preveniranje i otklanjanje mogućnosti za nastanak i razvoj korupcije. Kafedžić je dodao daje većina institucija u Kantonu Sarajevo izradila svoje planove integriteta.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti