prezentacija Akcijskog plana

Mostar do 2030. godine planira smanjiti emisiju stakleničkih plinova za minimalno 40 posto

25.04.2023. 12:49 / Izvor: Fena
mostar

U okviru Akcijskog plana za održivo upravljanje energijom i prilagođavanje klimatskim promjenama (SECAP) Grada Mostara do 2030. godine planira smanjiti emisije CO2 za minimalno 40 posto.

U okviru Akcijskog plana za održivo upravljanje energijom i prilagođavanje klimatskim promjenama (SECAP) Grada Mostara do 2030. godine planira smanjiti emisije CO2 za minimalno 40 posto.

Istaknuo je to voditelj projekta izrade SECAP-a i energetski menadžer Grada Mostara Darko Knezović na prezentaciji Akcijskog plana.

"Današnji događaj planiran je kao info radionica i prvenstveno nam je cilj da uključimo javnost izravno u izradu jako važnog projekta ovog strateškog i akcijskog plana. Grad Mostar je potpisnik sporazuma za klimu i energiju, čime smo se obvezali da ćemo izraditi taj akcijski plan. Međutim, ovaj plan nije isključivo napravljen iz razloga kako bi samo zadovoljili neke puke direktive EU, on je uistinu "plavi plan" koji će nam pokazati jasno ciljeve i kako do njih doći", kazao je Knezović.

U planu koji se odnosi na vremensko razdoblje do 2030. godine, navedeno je nekoliko strateških ciljeva među kojima su smanjenje emisije CO2 za minimalno 40 posto, uključivost i povećanje energetske učinkovitost te upotreba obnovljivih izvora energija minimalno 32,5 posto.

"Grad Mostar je već na tragu ostvarenja tih ciljeva. Mi smo već 2016. godine napravili Akcijski plan energetski održivog razvitka (SEAP) Grada Mostara i ostvarili smo zacrtane ciljeve. Plan koji ćemo danas prezentirati ne može ostvariti bez uključenosti svih pojedinaca i svih onih koji žive i koji će živjeti u Mostaru", dodao je.

Iz Grada Mostara poručili su kako energetska tranzicija pojačava dodatne koristi ublažavanja klimatskih promjena.

Stručnjak za zaštitu okoliša u poduzeću "Zagrebinspekt" Mostar Petar Barišić kazao je kako je ovaj projekt podržan od UNDP-a u BiH, a "Zagrebinspekt" je dio konzorcija poduzeća koja su sudjelovala u izradi Akcijskog plana.

"Sam Akcijski plan služi nam kako bi odredili temelj za primjenu određenih mjera kojima će se postići ušteda energije, odnosno smanjenje emisija stakleničkih plinova, kao i poboljšati otpornost grada Mostara na klimatske promjene koje nam dolaze u budućnosti i koje su već evidentne", istaknuo je Barišić.

"Sam plan predstavlja temelj za pojedinačne projekte koje će se izrađivati sukladno predloženim mjerama, a one obuhvaćaju mjere kao što su utopljavanje objekata javne namjene u Mostaru, zamjenu neefikasnih uređaja onim efikasnijim, izradu zelenih otoka i reciklažnog dvorišta", dodao je.

Po njegovim riječima, Grad Mostar već je blizu ostvarenja glavnih zacrtanih ciljeva.

"Dosta mjera koje smo predložili je već odavno planirano, samo je trebalo pronaći način kako da ih implementiramo, odnosno da postavimo temelj da se krene s njihovom izradom, kako bi se mogla iznaći financijska sredstva za implementaciju tih mjera", zaključio je Barišić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti