Zbrinjavanje radioaktivnog otpada

Trgovska gora: Hrvatska do 2. maja produžila rok za mišljenje o studiji uticaja na okolinu

26.04.2023. 09:50 / Izvor: SRNA
trgovska gora

Predsjedavajući Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru Emir Dizdarević rekao je da je Hrvatska do utorka, 2. maja, produžila rok.

Predsjedavajući Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru Emir Dizdarević rekao je da je Hrvatska do utorka, 2. maja, produžila rok Bosni i Hercegovini za mišljenje o sadržaju studije uticaja na okolinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori prije izrade studije.

Dizdarević je naveo da je hrvatsko Ministarstvo privrede i održivog razvoja o tome dopisom obavijestilo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u ponedjeljak, 24. aprila.

On je objasnio da je BiH zatražila produženje, ali je u ranije određenom roku dostavila primjedbe na sadržaj studije.

"Ekspertski tim je dao adekvatan odgovor. Ostaje prostor da članovi Ekspertskog tima ukoliko imaju još primjedbi, da ih prilože", rekao je Dizdarević.

Dizadrević je dodao da će isto tako uraditi i Pravni tim koji će objediniti informacije.

Ministarstvo privrede i održivog razvoja je 24. februara objavilo informaciju o zahtjevu za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaja na okolinu. Zainteresovana javnost mogla je u roku od 30 dana dostaviti mišljenje o sadržaju studije prije izrade.

BiH je 28. marta uputila Hrvatskoj odgovor sa zahtjevima i primjedbama na zahtjev za izdavanje sadržaja o studiji uticaja.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara saopšteno je da su odgovor sačinili članovi Pravnog i Ekspertskog tima za Trgovsku goru, u koordinaciji sa nadležnim entitetskim tijelima, sa fokusom na konkretne primjere u kojima Hrvatska krši odredbe Espo konvencije i Zajedničke konvencije o bezbjednosti zbrinjavanja istrošenog goriva i radioaktivnog otpada.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti