Zakona o sprečavanju sukoba interesa

Brčko - Novčano kažnjeno šest javnih funkcionera u Distriktu

26.04.2023. 12:17 / Izvor: Akta.ba
BRČKO

Najmanje šest funkcionera u Distriktu novčano kažnjeno od početka 2022. godine do danas zbog povreda odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa Brčko distrikta.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta saopštila je danas da je nakon utvrđivanja nepravilnosti u izvještajima kod nosilaca javnih funkcija najmanje šest funkcionera u Distriktu novčano kažnjeno od početka 2022. godine do danas zbog povreda odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa Brčko distrikta. 

Predsjednica Komisije Admira Mujić rekla je da je u istom periodu izrečeno i 18 opomena za ista djela, te da se trenutno vodi 19 novih postupaka protiv nosilaca javnih funkcija.

"Postupci su pokrenuti po službenoj dužnosti zbog nepravilnosti u izvještajima sa prikupljenim podatcima kao i vlasničkog udjela u kapitalu većeg od 0,5 posto", rekla je Mujić i dodala da je Komisija zaprimila 11 anonimnih prijava o sukobu interesa nosilaca javnih funkcija i da su po tom osnovu pokrenuta tri postupka.

Ona je podsjetila sve novoimenovane nosioce javnih funkcija u Brčko distriktu da su dužni svake godine podnijeti izvještaj o svom imovinskom stanju najkasnije 30 dana od dana stupanja na dušnost.

"Članovi novoimenovane Vlade Brčko distrikta su takođe ponovo u obavezi da podnesu izvještaj o svom imovinskom ustanju uprkos tome što nastavljaju da rade svoj posao, ali u sazivu nove Vlade", zaključila je Mujić rekavši da su članovi Vlade u novom mandatu i da ih Zakon o sukobu interesa u Brčko distriktu na to obavezuje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti