18. rođendan na poseban način

FEDI i Akta.ba: Nakon 3 godine pauze pokrenuta likovna sekcija u Gerontološkom centru

27.04.2023. 11:53 / Izvor: Akta.ba
fedi donacija
OTVORI GALERIJU

Poslovni portal Akta.ba krenuo je sa pripremama za proslavu svog 18. rođendana.

Poslovni portal Akta.ba krenuo je sa pripremama za proslavu svog 18. rođendana. No, za razliku od ranijih godina, punoljetstvo ćemo obilježiti na jedan sasvim drugačiji i poseban način.

Naime, odluka menadžmenta i uposlenika je da party za 18. rođendan organizujemo u krugu Gerontološkog centra u Nedžarićima. Rođendan ćemo proslaviti sa našim najstarijim sugrađanima kojima želimo pružiti malo pažnje i makar na jedan dan promijeniti i uljepšati njihovu svakodnevnicu. Želja nam je donijeti malo veselja i radosti štićenicima ovog doma, te se nadamo se da ćemo u tome i uspjeti.

Vrijeme je za dobra djela

Do samog termina proslave, Akta.ba je uz pomoć i podršku svojih partnera i klijenata pokrenula akciju "Vrijeme je za dobra djela". Akciji se odazvao veliki broj firmi koje će svojim donacijama uljepšati i olakšati boravak korisnicima Gerontološkog centra.

Prva u nizu brojnih donacija koje će biti organizovane u narednim danima, uručena je jučer. 

 

Donaciju je lično uručio direktor firme Fedi d.o.o. Zenica Merzuk Omić.

"Ovo prilikom smo izdvojili repromaterijal za slikarstvo, boje, kutije, kistove, lakove, te opremu za dekupaz. Drago nam je da učestvujemo u ovakvom humanom projektu i vjerovatno ćemo se odazvati za svaki vaš sljedeći projekat. Spremni smo i da obezbijedimo edukaciju od strane naših uposlenika kako bi korisnici Centra što više i bolje iskoristili materijal u svoje slobodno vrijeme", kazao je Omić.

Izrazio je zadovoljstvo zbog inicijative i poziv za učešće u projektu, kojem su se rado odazvali vrijednom donacijom.

"Ovo je kategorija stanovništva koja je možda i zaboravljena od strane mnogih. Treba doći među njih, osjetiti radost koju im pružaju male stvari i pomoći koliko ko može", poručio je direktor firme Fedi.

U vedroj i opuštenoj atmosferi dočekali su nas i štićenici doma, koji su nas upoznali sa svojim svakodnevnim aktivnostima i razbili uvriježena mišljenja i tabue o domu kao nepoželjnom mjestu za boravak u trećoj životnoj dobi.

Jedna od korisnica Gerontološkog centra koja je najaktivnija u likovnim radionicama, posebno se obradovala današnjoj donaciji. Pohvalila se radovima koje je do sada radila prilično skromnim materijalima.

"Meni će jako dobro doći sve što smo dobili jer ne mogu besposlena sjediti. Jako puno čitam, šijem, ali se uz izradu rukotvorina najviše zabavim i odmaram", kazala nam je ona.

Rad Gerontološkog centra

Vjerujemo i nadamo se da će kreativne i likovne radionice koje se budu organizovale uticati na jačanje samopouzdanja i samopoštovanja korisnika, poticati još veću komunikaciju među korisnicima te doprijeniti jačanju timskog rada.

Bitno je naglasiti da će likovna sekcija biti pokrenuta prvi put od pandemije corona virusa, što znači da će korisnici zahvaljujući donaciji firme FEDI nakon tri godine uživati u istoj.

Organizacija rada Gerontološkog centra je prilagođena obimu i vrstama usluga, potrebama korisnika usluga, popunjenosti kapaciteta i strukturi korisnika, odnosno zadovoljavanju njihovih potreba u pogledu različitih stanja socijalne potrebe, zdravstvenog stanja i drugih potreba.

Svi uposlenici Gerontološkog centra nadnaravnim snagama, uz ograničene budžete, trude se da pruže najbolje što mogu za svih 345 korisnika centra, od kojih je preko 200 nepokretnih. 

O donatoru 

Fedi  - sveobuhvatno mjesto za hobi i umjetnost

Fedi d.o.o. nudi širok asortiman repromaterijala za umjetnike i kreativce potreban za njihov rad i umijeće. Pored širokog asortimana partnera, pokrenuli su i vlastitu proizvodnju drvenih i MDF proizvoda koju nastoje proširiti iz dana u dan, kako bi uspješno zadovoljili potrebe svojih kupaca.

Kroz svoj rad od 2008. godine kupcima omogućavaju kupovinu svih potrebnih materijala u našim poslovnicama u Bosni i Hercegovini, a u posljednjih nekoliko godina uspješno realiziraju i online kupovine za povjerljive kupce.  

http://fedi.ba/

 

O Gerontološkom centru

Gerontološki centar je Kantonalna javna ustanova koja se teorijski i praktično bavi problemima starenja i starosti, te u tom smislu pruža starim, hronično bolesnim, invalidnim, iznemoglim i drugim osobama socijalne, zdravstvene i servisne usluge primjenom institucionalnih i vaninstitucionalnih oblika zaštite.

U Gerontološkom centru se planiraju i provode stručni poslovi rehabilitacije, resocijalizacije i reintegracije korisnika usluga i preduzimaju mjere organizacije što kvalitetnijeg života u starosti.  Nažalost, demografske promjene u smislu generalnog starenja populacije i sve lošije zdravstveno stanje osoba treće dobi je ostavilo posljedice i na samu organizaciju poslovanja KJU Gerontološki centar Sarajevo. 

Pandemija i posljedične mjere izolacija, prijevoza, bolovanja i ostalih restrikcija su uzrokovale stvarne poremećaje u samom poslovanju ustanove te uveliko povećale obim posla do krajnjih granica izdržljivosti. 

Potrebno je pohvaliti predanost i napore svih uposlenika koji su pokazali da su u stanju nositi se sa navedenim izazovima kako bi Ustanova što bolje poslovala u ovim uvjetima. Uposlenici ovog centra se  svakodnevno trude da zajedno uz ograničene budžete naprave najbolje za 345 korisnika ovog centra, od kojih je 200 nepokretnih.

U pandemiji su štićenicima doma ukinute mnoge aktivnosti od kojih je i likovna sekcija koja će sad biti ponovo pokrenuta zahvaljujući donaci FEDI-ja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti