PIT Safety 2023

Konferencija o zaštiti na radu: Radnika koji nam je već na raspolaganju moramo sačuvati

26.04.2023. 17:06 / Izvor: Akta.ba
PIT KONFERENCIJA

Jačanje svijesti o nužnosti poštovanja zakonskih regulativa, o optimizaciji poslovnih procesa, ali prvenstveno o brizi o zaposlenima bit će u fokusu konferencije PIT Safety 2023.

Jačanje svijesti o nužnosti poštovanja zakonskih regulativa, o optimizaciji poslovnih procesa, ali prvenstveno o brizi o zaposlenima bit će u fokusu konferencije "PIT Safety 2023 - Ergonomija i zaštita radnika: zbog zakona ili radi zaposlenih?" koja se održava danas u Sarajevu.

Tarik Kadrispahić, direkor konsultantske kuće Targer E&C koja je jedan od organizatora konferencije, izjavio je da postoji mnogo pristupa u biznisu, a jedan od njih je maksimalna briga za radnika i njegovu dobrobit, što se vraća kroz posvećen i produktivan rad.

PIT SAFETY

"Psihičko i mentalno zdravlje suštinski je važno, a ključno je kako dizajniramo svakodnevno okruženje za radnika. To je upravo cilj korporativne kulture kakvu želimo graditi", istakao je Kadrispahić.

Saša Bahtić, direktor kompanije Frontline, posvećene opremanju industrijskih pogona po principu sveobuhvatne usluge, naveo je da jedan od ključnih problema s kojim se svakodnevno susreću u bh. industriji nedostatak radne snage, a da rješenje za povećanje produktivnosti predstavlja upravo unapređenje ergonomije radnih procesa i briga o zdravlju zaposlenih. 

"Radnika koji nam je već na raspolaganju moramo sačuvati, unaprijedivši radni proces i radno mjesto. U Frontlineu smo upravo na ovim slabim tačkama vidjeli prostor za edukaciju kompanija, jačanje njihovog znanja o procesima te podizanje svjesnosti da je to potrebno", istakao je Bahtić.

Pojasnio je da pritom nije cilj, kako se to obično govori, iskoristiti kapacitete i ljude na najbolji način nego ih staviti u funkciju posla na najbolji način kako bi svima bilo bolje.

Jedan od izlagača na konferenciji je i Prevent Safety, pionir u proizvodnji zaštitne opreme i lider bh. i regionalnog tržišta. "Možemo se pohvaliti tradicijom uspješnog poslovanja dugom 25 godina. Naš uspjeh počiva upravo na dobrim međuljudskim odnosima i zadovoljstvu radnika", istakla je Džejla Glavović, PR Modne divizije Prevent.

Na konferenciji je naglašeno da su optimalno osmisliti i konceptualno prilagoditi poslovne i radne prostore po osnovnim preporukama ergonomije, uvođenje humanijih i boljih praksi uz educiran pristup te praksi za bolji radni učinak, neminovan put uspješnih kompanija.

Učesnici konferencije imat će priliku prisustvovati panel-diskusijama i radionicama, te slušati stručna izlaganja o ergonomiji i zaštiti na radu.

Na konferenciji će biti predstavljeni i rezultati istraživanja o ergonomskim praksama i zaštiti na radu u bh. industriji.

Konferencija se održava u organizaciji konsultantske kuće Targer E&C, informativno-poslovnog portala PIT.ba i Frontlinea d.o.o..

FENA/Akta.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti