VIŠE OD 100 UČESNIKA

Otvoren Jahorina ekonomski forum: Razgovor o ekonomiji i boljem životu građana BiH

27.04.2023. 11:20 / Izvor: Akta.ba
JAHORINA FORUM

Na Jahorini je svečano otvoren dvodnevni "Jahorina ekonomski forum", pod nazivom "Regionalne integracije i BiH- Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan".

Na Jahorini je svečano otvoren dvodnevni "Jahorina ekonomski forum", pod nazivom "Regionalne integracije i BiH- Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan".

Forum je okupio predstavnike vlasti, međunarodnih institucija, brojne predstavnike poslovne zajednice koji će i ove godine govoriti o novim putevima razvoja.

Goran Račić, predsjednik organizacionog odbora JEF kazao je na svečanom otvaranju da je forum već šest godina jedan od najuglednijih ekonomskih regionalnih događaja na kojoj se kroz diskusiju predstavnika državnih institucija, kompanija i stručnjaka, dolazi do relevantnih zaključaka kako poboljšati javne politike, ekonomiju i kvalitet života građana Bosne i Hercegovine, kao i regiona.

"Berlinski proces je međudržavna inicijativa pokrenuta 2014. godine od njemačke kancelarke Angele Merkel sa cijem povezivanja zemalja Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom. Ona je fokusirana na vlastite resurse, međusobno priznavanje certifikata koja prati protok roba i usluga, jednostavnije procesura na granicama i jedinstveno tržište rada", kazao je Račić, ističući da ona ipak nije naišla na odobrenje drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Ukazao da imamo sve preduslove da se ovo tržište pretvori u tržište budućnosti i novih tehnologija.

 

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH kazala je da je ovakav forum prilika da se razgovara o važnim pitanjima koja će dugoročno doprijeniti socio-ekonomskom razvoju kao i unapređenju poslovnog okruženja.

"U konačnici doprinijet će svim drugim pitanjima koja su preduvjet razvoja. Uvjerena sam da će i ovogodišnji Jahorina ekonomski forum opravdati svoje ciljeve, doprinijeti još boljoj komunikaciji među sudionicima i iznjedriti kvalitetne zaključke", poručila je.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske rekao je na otvaranju da poslovna zajednica i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH smatra da je potrebno da BiH postane dio ove inicijative.

"Tako su reagovali i poslovni ljudi iz FBiH i sve institucije u Republici Srpskoj. Političke odluke o tome zašto to ne može, mogu samo da naslutim", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se na primjeru zemalja koje su već u toj inicijativi može vidjeti korist, podsjetivši da je tu ideju podržao još dok je bio član Predsjedništva BiH.

On je naveo da je Balkan već dugo "zatvoren" i da ga zato treba otvoriti.

"Mi ćemo teme o kojima ćete govoriti pažljivo pratiti u vlasti. Jedna od njih je da se prilikom prve kupovine nekretnina uz određeni broj kvadrata vrati PDV. To je odlična ideja, ja je podržavam, dajte mi prijedlog i lično ću da predložiti na dalje rješavanje", kazao je Dodik.

Forum je okupio oko 100 govornika iz 15 zemalja koji će na 16 panela govoriti o aktuelnim temama.

Organizatori su najavili da će pored panelista iz svijeta politike na forumu govoriti i značajne ličnosti iz svijeta kreativnih industrija, regionalni investitori u IT sektor i startapove, žene liderke iz korporativnog svijeta.

Forum će se baviti i temama moderne poljoprivrede, preduzetništva, zelene agende, obrazovnog sistema, novim migracijama i posljedicama na tržište radne snage, kretanjem inflacije, sportom, ali i novim tehnologijama i rastućim kreativnim industrijama, cirkularne ekonomije, inflacija u regionu, održivoj poljoprivredi, primjeni digitalnih alata, gradovima budućnosti, razvoju IT sektora, kreatorkama javnih politika, inovatoricama i naučnicama.

U nastavku je uslijedio panel na temu Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan su samo predsjednik Republike.  Iako je najavljen, među panelistima nije se pojavio potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Panelisti su samo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Đorđe Radulović, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za vanjsku politiku.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti