Cestovni prijevoznici

Prijevoznici traže da se olakša prometovanje roba preko graničnih prijelaza sa Hrvatskom

27.04.2023. 13:57 / Izvor: Fena
Cestovni prijevoznici

Članovi Odbora, kako je zaključeno, jednoglasni su u zahtjevima da se utvrdi radno vrijeme fitosanitarnih organa.

Stanje na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom, te pitanje ograničenog boravka profesionalnih vozača na teritoriji Evropske unije, bile su glavne teme sjednice Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH).

Članovi Odbora, kako je zaključeno, jednoglasni su u zahtjevima da se utvrdi radno vrijeme fitosanitarnih organa na graničnom prijelazu Gradiška/Stara Gradiška od 8.00 do 20.00 sati radnim danom i od 8.00 do 12.00 sati subotom, u predstojećoj sezoni izvoza voća i povrća.

Zahtijevaju i utvrđivanje posebne trake za vozila koja prevoze lako kvarljivu robu i opasne materije, u Gradišci, u ulici koja vodi prema graničnom prijelazu Gradiška/Stara Gradiška.

Istovremeno i bez odlaganja, traže pokretanje procedura i postupka, u suradnji sa nadležnim organima Republike Hrvatske, kako bi se izvršile, neophodne izmjene postojećeg ili uskladio tekst novog Sporazuma o graničnim prijelazima sa Republikom Hrvatskom, kroz redefiniranje statusa pojedinih graničnih prijelaza i osiguranje dodatnih graničnih prijelaza sa svim inspekcijskim kontrolama, uz već postojeća dva granična prijelaza.

Traže utvrđivanje sastava članova mješovitih komisija predviđenih sporazumima o graničnim prelazima sa drugim državama, na način da te mješovite komisije imaju i člana koji predstavlja i zastupa poslovnu zajednicu.

Pored toga, Odbor Udruženja je razmijenio informacije o aktivnostima koje su provođene i još se provode u cilju osiguranja boravka vozača na teritoriji Evropske unije na drugačijim osnovama i uslovima, obzirom da oni  obavljaju plaćenu profesionalnu djelatnost kao važnu kariku u funkcionisanju lanaca isporuke roba i dobara, zbog čega bi morali biti izuzeti ograničenja boravka, kao što su izuzeti piloti, mašinovođe, brodari.

Sjednici Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta, osim predsjednika VTKBiH Zdravka Marinkovića prisustvovali su predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti