ZA 2023. GODINU

Utvrđen interes FBiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaj

27.04.2023. 14:39 / Izvor: Akta.ba
Željeznice

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela Odluku o utvrđivanju interesa Federacije BiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja za 2023. godinu.

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela Odluku o utvrđivanju interesa Federacije BiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja za 2023. godinu.

Odlukom se utvrđuje interes Federacije BiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja Javnog preduzeća Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo u 2023. godini.

Interes je utvrđen za željeznički putnički saobraćaj, po jedan par vozova, za putne pravce Sarajevo - Čapljina, Čapljina - Sarajevo, te Sarajevo - Maglaj.

Za željeznički kombinovani saobraćaj utvrđen je interes za putne pravce Brčko granica - Čapljina granica, Semizovac - Čapljina granica, Sarajevo Teretna - Čapljina granica, Brčko granica - Lukavac, Maglaj - Čapljina granica, Čapljina granica - Lukavac, Čapljina granica - Konjic, Čapljina granica - Visoko, te Lukavac - Šamac granica.

Federalno ministrastvo prometa i komunikacija će po usvajanju ove odluke zaključiti ugovor sa JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo kojim će urediti sufinansiranje obavljanja usluga javnog željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja prema namjeni i visini sredstava utvrđenih za ove namjene Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je njeno donošenje potreba da se provede zakonska odredba po kojoj Federacija vrši sufinansiranje obavljanja usluga željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja po predhodno iskazanom interesu i za tako iskazan interes Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaključuje godišnji ugovor sa JP Željeznice FBiH d.o.o.Sarajevo. Linije koje su utvrđene u Odluci su usklađene sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS i predviđene su u Redu vožnje 2022/23.

Osnov za ovakvu odluku je unapređenje razvoja željezničkog putničkog saobraćaja koji ima pozitivnih refleksija na saobraćaj u Federaciji BiH, a posebno manja upotreba ceste, nema emisije ispušnih plinova, podizanje ekološke svijesti kod građana i veća sigurnost u saobraćaju.

Na prijedlog ovog ministarstva donesena je i Odluka kojom se utvrđuje da je izgradnja objekta Centra za održavanje i kontrolu prometa (COKP) u obuhvatu dionice autoceste Vlakovo - Tarčin na Koridoru Vc od javnog interesa za Federaciju BiH.

Također, utvrđeno je da je JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, korisnik eksproprijacije ovih nekretnina, te im se nalaže da pokrene postupak eksproprijacije nekretnina. Sredstva za realizaciju ove odluke osigurat će JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti