NEZAKONITE RADNJE

Udruženje peradara FBiH upozorava da se odleđeno meso iz Turske prodaje kao "svježe"

30.04.2023. 13:54 / Izvor: Akta.ba
peredari

Prema informacijama Udruženja peradara Federacije BiH, ovih dana je u Bosnu i Hercegovinu ušlo osam kontejnera smrznutog pilećeg filea iz Turske.

Prema informacijama Udruženja peradara Federacije BiH, ovih dana je u Bosnu i Hercegovinu ušlo osam kontejnera smrznutog pilećeg filea iz Turske.

"Potaknuti ranijim praksama, opravdano smo zabrinuti da je pomenuta količina zaleđenog mesa prošla proces odleđivanja i da se, potom, našla na prodajnim mjestima gdje se prodaje kao "svježe meso". Osim što je riječ o nelojalnoj konkurenciji koja predstavlja udar na domaću proizvodnju, prvenstveno je riječ o nezakonitim radnjama koje su opasne po zdravlje ljudi", navode iz Udruženja peradara FBiH.

Pozivali su nadležne inspekcije i institucije da pojačaju kontrole i zaštite zdravlje bh. građana, kao i istinske proizvođače koji zbog ovakvih praksi nestaju.

"Pozivamo i cjelokupnu javnost da, posebno tokom prvomajskih praznika kada je povećana konzumacija mesa, povede računa pri odabiru proizvođača. Pri odabiru proizvođača, educirajte se posjeduje li proizvođač farme za uzgoj, klaonicu itd.", saopćeno je iz Udruženja peradara FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti