Smanjeni poticaji

Peradari u Tuzlanskom kantonu zbog velikih troškova odustaju od uzgoja pilića

01.05.2023. 09:39 / Izvor: BHRT
peradari

Iako su sa federalnog nivoa prošle godine prvi put uvedeni poticaji za uzgoj od 5 do 200 hiljada tovnih pilića, u Tuzlanskom kantonu ovi poticaji su smanjeni za male proizvođače.

Gotovo polovina peradara na području Tuzlanskog kantona u protekle tri godine odlučila je da se prestane baviti uzgojem tovnih pilića. Glavni razlozi su poskupljenje energenata i nedovoljni poticaji. I u ovoj oblasti veliki problem predstavlja odlazak radne snage i nezainteresovanost za bavljenje peradarstvom u ovim uslovima.

Almas Turbić iz Vučkovaca kod Gradačca ima farmu tovnih pilića. Ističe da troškovi uzgoja postaju sve veći. Poticaje ima, ali kaže da nisu adekvatni potrebama peradara danas.

"Problemi su ove zadnje godine sa energetskom situacijom kod nas, gdje su nam energenti otišli sto posto – ugalj, koji je bio negdje 170 maraka, mi plaćamo sada 300-350 maraka, razno drugo gorivo", kaže Turbić.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je 88 peradara, od ukupno 178 u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Sami podaci govore da se na Tuzlanskom kantonu nalazi najviše malih peradarskih objekata, od 5 do 25 hiljada. I samim tim, oni ne mogu da opstanu ovu tržišnu utakmicu, naročito ove zadnje dvije godine kada je došlo do naglog skoka energenata", navodi predsjednik Udruženja peradara TK Mevludin Kahvedžić. 

Iako su sa federalnog nivoa prošle godine prvi put uvedeni poticaji za uzgoj od 5 do 200 hiljada tovnih pilića, u Tuzlanskom kantonu ovi poticaji su smanjeni za male proizvođače.

"Mi smo se opredijelili da sufinansiramo sredstva za ublažavanje posljedica izazvanih sušom i poskupljenjem repromaterijala. I druga mjera koja je sufinansirana iz budžeta Tuzlanskog kantona bila je novčana podrška za proizvodnju pilećeg mesa od 200 hiljada do 500 hiljada tovnih pilića na godišnjem nivou", objašnjava pomoćnik ministra za poljoprivredu i veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Samid Šarac. 

U kantonalnom Udruženju peradara ovakvu odluku smatraju nelogičnom, a ističu i da su poticaji za peradare jedino u Tuzlanskom kantonu smanjeni uvođenjem poticaja na federalnom nivou. Zbog toga već neko vrijeme traže sastanak sa predstavnicima kantonalnog ministarstva i konkretnije objašnjenje, ali odgovore na upite do sada, kažu, nisu dobili.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti