800 izlagača iz 30 zemalja

Svečano otvoren Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, brojni gosti iz regije i svijeta

02.05.2023. 12:14 / Izvor: Akta.ba
mostarski sajam

Veleposlanica Države Izrael za BiH Galit Peleg danas je svečano otvorila Međunarodni sajam gospodarstva 2023. u Mostaru koji je 24. put ugostio gospodarstvenike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste.

Veleposlanica Države Izrael za BiH Galit Peleg danas je svečano otvorila Međunarodni sajam gospodarstva 2023. u Mostaru koji je 24. put ugostio gospodarstvenike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste.

Veleposlanica je naglasila da je mostarski sajam mjesto brojnih prilika, partnerstava i novih projekata.

"Zadovoljstvo mi je što je Država Izrael ovogodišnji partner sajma čime imamo dodatnu priliku ojačati, prije svega, ekonomsko partnerstvo, ali i druge oblike suradnje", istaknula je ona proglasivši sajam otvorenim.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak kazala je prilikom prigodnog obraćanja kako će se tokom sajma koji traje do subote, 6. svibnja, organizirati mnoštvo poslovnih i tematskih konferencija, stručnih skupova i okruglih stolova.

"Počasni smo time što je Država Izrael zemlja partner ove godine. Veliki je to korak u razvijanju odnosa između zemalja te očekujemo da će ova suradnja rezultirati izraelskim ulaganjem u Bosnu i Hercegovinu", rekla je Bošnjak.

Također je dodala da će Republika Hrvatska biti zemlja-partner Sajma gospodarstva u Mostaru iduće godine.

Mario Kordić, gradonačelnik grada Mostara je kazao da je neosporna činjenica da je ovo jedna od najvažnijih sajamskih manifestacija u BiH, te da predstavlja jednu od gospodarskih prepoznatljivosti grada Mostara.

"Protekle dvije godine učinili smo mnogo toga kako bi dobili političku stabilnost što je jedan od najvažnijih preudvjeta za gospodarski razvoj. Istovremeno smo radili na kreiranju i donošenju konkretnih gospodarskih mjera iz naše nadležnosti", istakao je Kordić.

Poručio je da je potrebno jačati regionalnu saradnju jer je ona ključni element za političku stabilnost i gospodarski razvoj.

"Na kraju bih poručio da ću kao radonačelnih Mostara zajedno sa svojim suradnicima, gradskim vijećem i prijateljima grada Mostara ustrajavati na dijalogu, dogovoru i saradnji jer samo tako možemo afirmirati sve naše vrijednosti, našu bogatu kulturu i povijesnu baštinu, prirodne ljepote, vrijedne i kreativne ljude, a našu nacionalnu različitost iznova doživljavati i promovirati kao našu prednost. Želimo Mostar koji će biti poželjno mjesto za investicije, mjesto ugodno za život i grad u kojem će mladi ostajati", kazao je.

Pored veleposlanice Države Izrael za BiH Peleg i direktorice Sajma gospodarstva Bošnjak, nazočnima su se obratili gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Nakon pozdravnih govora, visoka izaslanstva krenula su u obilazak sajamskog izložbenog prostora gdje nazoče svečanom otvaranju Nacionalnog štanda Zemlje partnera Države Izrael.

Mostarski sajam će biti velika prilika za upoznavanje privrednika, razmjenu informacija i kontakata, a sve s ciljem što većeg ulaganja u budućnosti u BiH.

Tokom petodnevne manifestacije održat će se niz bilateralnih susreta, konferencija i edukativnih radionica, kao i bogat podsajamski program u kojem će biti sadržaja za sve generacije u industrijskoj zoni Hercegovine od 2. do 6. maja ove godine. Na sajmu će se predstaviti 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta.

Redakcija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti