Udvostručena bilateralna razmjena

Brnabić: BiH je naš drugi izvozni partner, to pokazuje koliko smo važni jedni drugima

02.05.2023. 12:34 / Izvor: Akta.ba
brnabić

Današnjem otvorenju sajma u mostaru prisustvovala je i Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Današnjem otvorenju sajma u mostaru prisustvovala je i Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Na samom početku se zahvalila organizatorima i izrazila svoje zadovoljstvo što je ponovo gošća na sajmu, naglasivši da Srbiji šestu godina zaredom svojim učešćem daje podršku i značaj Mostarskom sajmu.

"Ove godine, Srbija dolazi šestu godinu zaredom i dolazimo sa zavidnim privrednim subjektima. Također, dolazim i sa pojačanjem iz Narodne skupštine Srbije, Milimirom Vujadinovićem koji je predsjednik grupe prijateljstva sa BiH. On i čitava delegacija pokazuje značaj koji pridajemo sajmu, ali i našim odnosima sa BiH i generalno sa čitavim regionom", kazala je Brnabić.

Kazala je da je miran, stabilan i prosperitetan Balkan bitan kako za sve naše građane i tako i za sve naše privrednike.

Istakla je da se značaj naših međusobnih potencijala i saradnji ogleda u tri stavke a to su da je u posljednjih deset godina udvostručena bilateralna razmjena BiH i Srbije, drugi podatak se odnosi na to da Srbija Bosnu I hercegovinu vidi kao drugog izvoznog partnera, prvi je Njemačka.

A kao treći značajan podatak jeste da je Srbija, Bosni i Hercegovini treći izvozni partner. Prvi izvozni partner je Hrvatska a drugi Njemačka.

“Ovi parametri pokazuje koliko smo upućeni jedni na druge, koliko smo jedni drugima važni i koliki je potencijal koji obični građani ne vide. Sigurna sam da će kao rezultat ovogodišnjeg sajma ovi podaci sljedeće godine biti još bolje. Prošla godina je za nas bila jako dobra, nama je za 33 posto porasla robna razmjena ali je izvoz u BiH skoči skoro 40 posto, u čemu je mostarski sajam igrao veliku ulogu”, kazala je.

Podsjetila je na značaj uključivanja u inicijativu Otvoreni Balkan koja bi privredi donijela veće benefite od ovakve saradnje. Nada se da će se BiH i Crna Gora priključiti ovoj inicijativi, jer je od velike važnosti slobodni protok robe, kapitala, usluga i otvorenost granica 24/7.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti