Obastrana korist saradnje

Plenković: Hrvatska odlučna da pomogne BiH, želimo investirati u južnu interkonekciju

02.05.2023. 12:49 / Izvor: Akta.ba
plenković

Foto: N1

Plenković je najavio i održavanje zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH 20. jula u Zagrebu.

Među brojnim zvanicama na 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2023. je i premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji se obratio prisutnima.

Plenković je u svom pozdravnom govoru kazao da se ovogodišnji sajam održava u kontekstu promjenjenih okolnosti za BiH, osvrčući se na članstvo u EU.

"Drago mi je da se današnji sajam održava u kontekstu važnog, promijenjenog okolnosnog elementa za Bosnu i Hercegovinu, a to je da je Bosna i Hercegovina od prosinca prošle godine postala država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. To je veliki korak naprijed, velika vrijednost za cijelu zemlju i, po meni, nakon ovih hrabrih odluka visokoga predstavnika, stvara okvir za napredak, za gospodarski razvoj i za dublju integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju", kazao je Plenković.

Podsjetio je da je za gospodarski napredak svake zemlje od ključne važnosti politička stabilnost i funkcionalne institucije.

"Ovi recentni krupni politički koraci koji su se dogodili formiranje Vlade FBiH, po meni, daju jasan signal gospodarstvu i svim građanima BiH, svim konstitutivnim narodima, ali i svim drugima, da je pred BiH razdoblje bržeg i intenzivnijeg razvoja", kazao je.

Kazao je kako se europske zemlje u posljednje tri godine suočavaju s izazovima bez presedana, od korona - krize do poremećaja na tržištu energenata i inflatornog pritiska, koji su uzrokovani ruskom agresijom na Ukrajinu.

"U tom svjetlu vidim i mogućost intenziviranja naše suradnje. Hrvatska je važan, ja bih rekao strateški partner, i u političkom, i u gospodarskom smislu. Trgovinska razmjera je dosegnula u 2022. četiri milijarde eura. Povećali smo je za 50 posto u odnosu na ranije godine, a brojevi u ovoj godini govore da je ta razmjena veća za 10 posto nego što je bila u prošloj godini. To može samo značiti da će naša gospodarska upućenost i naslonjenost jedni na druge, biti sve veća", kaže.

Njegova želja je da saradnja bude na korist objema stranama te je podsjetio da je Hrvatska do sada investirala 1,3 milijarde eura u bh. gospodarstvo.

"Hrvatska je odlučna da pomogne BiH u energetskom pogledu i stoga, u kontekstu energetske krize, gdje smo svi zajedno suočeni s potrebom diverzifikacije opskrbnih pravaca, želimo ponuditi BiH dodatnu stratešku vrijednost koju je Hrvatska osigurala izgradnjom terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, čije ćemo kapacitete dodatnom investicijom s 2,8 milijardi kubika plina podići 6,1 milijuna kubika plina", kazao je Plenković.

Podsjetio je i da će sutra biti obnovljena aviolinija između Zagreba i Mostara.

Prema njegovim riječima Hrvatska je odlučna da pomogne BiH u energetskom pogledu, rekao je, i dodao da Hrvatska želi investirati u južnu interkonekciju kako bi BiH bio osiguran plin iz Hrvatske. "Mislim da je to dugoročno gledajući od strateškog značaja i želio bih da to učinimo u partnerstvu s Europskom komisijom i s Europskom bankom za obnovu i razvoj, ali prije svega, u partnerstvu s institucijama BiH", kazao je Plenković.

Plenković je najavio i održavanje zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH 20. jula u Zagrebu.

"Veselim se da ćemo 20. jula ugostiti cijelo Vijeće ministara BiH i na zajedničkoj sjednici i na stol staviti brojne tačke saradnje i dati politički puls nastavku saradnje. Vjerujem da ćemo to uraditi na dobrobt svih naroda", poručio je Plenković.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti