Spremni na dogovor

Sve izvjesnija blokada u Savjetu ministara BiH, istočna interkonekcija kamen spoticanja

03.05.2023. 08:52 / Izvor: BHRT
vijeće ministara

Dodik jasan. Bez dnevnog reda sa istočnom interkonekcijom nema ni ministara iz reda srpskog naroda u sali Savjeta ministara.

Upravo je Istočna interkonekcija uslov za održavanje sjednice za ministre iz reda srpskog naroda. Ni stotinu dana od formiranja Savjeta ministara BiH, a već zastoj i blokada. Tek nekoliko sjednica, otvorena pitanja i već su se sporne tačke našle pred ministrima. Ta ista tačka nije sporna za tri ministra iz reda bošnjačkog naroda, ako država Bosna i Hercegovina vodi dogovor sa državom Srbijom, a ne entitet kao što je ranije bila praksa. Odjekuju i poruke - spremni na dogovore, ali ne i na ustupke na štetu države BiH.

Federacija je dobila novu federalnu vladu i time je odblokiran proces vlasti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. No, tu blokadama nije kraj. Sve je izvjesnije da bi moglo doći do blokade i to sada na državnom nivou, tačnije Savjetu ministara BiH. Istočna interkonekcija mogla bi posvađati koalicione partnere.

Dodik jasan. Bez dnevnog reda sa istočnom interkonekcijom nema ni ministara iz reda srpskog naroda u sali Savjeta ministara.

"Ne bude li toga na sljedećem dnevnom redu neće ni funkcionisati Savjet ministara, mi smo to rekli. Imali smo obzira na zamolbe koje smo dobijali od strane političara iz Sarajeva, da dok se neformira Vlada Federacije se ne otvaraju problemi".

Za Dodikove koalicione partnere iznenađujuća je izjava kojom se uslovljavaju ministri u Savjetu ministara. To pitanje već je dogovoreno, tvrdi ministar vanjskih poslova. Podrška za ovaj projekat osigurana je ukoliko se istočna interkonekcija bude radila sa nivou države, a ne entiteta, kako je to ranije bilo predloženo. Uslov da ministri iz reda bošnjačkog naroda podrže ovu tačku je da ostali ministri stave potpis na nekoiko bitnih zakona koji do sada nisu imali podršku.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH- "Čudno je da on uslovljava da to bude istočna interkonekcija kada smo mi rekli da to bude istočna interkonekcija. Mi smo rekli istočna interkonekcija je u redu, samo treba da dođe na Savjet ministara. Ne može RS potpisivati ugovor sa Srbijom, niti može implemetirati taj projekat. Iznenađujuće je da oni kažu ako ne bude neće biti ništa drugo. Naravno da će biti Istočna interkonekcija, ali će biti i južna, ali će biti i Zakon o VSTV, ali će biti i zakon o vanjskim poslovima...".

Za ministre iz reda srpskog naroda stvoreni su svi uslovi da se već na narednoj sjednici glasa za izgradnju gasovoda "Nova istočna interkonekcija". Ovo pitanje u interesu je građana Republike Srpske i građana BiH, tvrdi ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, te dodaje da niko nema pravo da usporava ekonomski razvoj BiH.

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH - "Nema ni jedan razlog da na slijedećoj sjendici Savjeta ministara istočna interkonekcija ne bude na dnevnom redu".

Za sada je izvjesno da će ministri doći, ali da li će napustiti sjednicu ili prekinuti to se još ne može pretpostaviti.

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH - "Ovdje se ne može govoriti o blokati Savjeta ministara, jer ona ne postoji. Ovdje se može govoriti, ukoliko neko ne želi da podrži istočnu interkonekciju, o blokadi ekonomskog razvoja BiH i RS."

Još nije poznato kada bi se mogla održati naredna sjednica Savjeta ministara BiH. Za sada na zvaničnoj stranici tek obavijest da je prošla odgođena te kako će ministri biti obaviješteni o terminu održavanja nove sjednice. A sigurno je da će važni projekti biti pred ministrima.

Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH - "Moja intencija i želja jeste da radimo uz međusobno uvažavanje, uz potporu svim projektima. Svaki proekat, na dobro jednog naroda ili jednog entiteta, je dobro za mene za BiH."

Da je bilo razgovora dvije države potvrdila je i premijerka Republike Srbije najavivši zajedničku sjednicu dvije zemlje na kojoj bi upravo ova tema mogla biti jedna od najvažnijih tačaka.

Ana Brnabić, premijerka Srbije - "Ja sam insistirala posebno razgovore oko energetskih projekata zato što smatram da BiH ima jako mnogo potencijala."

Naredna sjednica Savjeta ministara mogla bi pokazati stabilnost koalicije na državnom nivou, koja, po svemu sudeći nije ništa stabilnija od prethodnih koje su obilježile blokade i nedolazak ministara na sjednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti