Tri najuspješnija konzorcija iz BiH dobila grantove za poboljšanje zapošljivosti mladih

05.05.2023. 11:44 / Izvor: Akta.ba
Challenge Fond

Ceremonija dodjele okupila je zvaničnike WB6 CIF-a, njemačke ambasade, KfW-a, resornog ministarstva, Regionalnog Challenge Fonda i nagrađenih konzorcija iz Bosne i Hercegovine.

Tri najuspješnija konzorcija, od ukupno 26 prijavljenih iz Bosne i Hercegovine, odabrana su kao dobitnici grantova u okviru druge faze projekta Regionalni Challenge Fond (RCF). Zahvaljujući ovim sredstvima dobitnici će moći ulagati u opremu, infrastrukturu i obuku u institucijama za stručno osposobljavanje.

Grantove su dobili konzorciji koje predvode Katolički školski centar "Don Bosco" Tehničko-obrtnička škola Žepče, JU Tehnička škola Banja Luka te Javna ustanova Centar srednjih škola "Petar Kočić" Srbac, a riječ je o ukupnom iznosu od 1,012 miliona eura bespovratnih sredstava. Svečana ceremonija dodjele grantova je organizovana u Sarajevu u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) i u prisustvu predstavnika WB6 CIF, Ambasade SR Njemačke, KfW, SDC, Ministarstva za obrazovanje, nauku i kulturu Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Regionalnog Challenge Fonda i nagrađenih konzorcija.

Zdravko Marinković, predsjednik VTK/STK BiH, koja je članica Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, izjavio je da je cilj ovog programa da privreda i obrazovne ustanove usko sarađuju u osposobljavanju stručnih kadrova koji su neophodni privredi. Zahvaljujući sredstvima koja su dobile, ove obrazovne ustanove će obezbijediti novu opremu i mašine neophodne za praktično osposobljavanje učenika.

"Buduči da na tržištu nedostaje kvalifikovana radna snaga, kroz praktičnu nastavu mladi će se obučiti za određene poslove te će svojim angažmanom u bh. kompanijama doprinijeti podizanju njihove konkurentnosti. Do sada je situacija bila uglavnom takva da su mladi završavali škole, ali da njihova znanja nisu bila dovoljna za tržište rada. Sinergijom kompanija i obrazovnih ustanova, koji će provoditi program, će se napraviti odličan spoj koji će omogućiti mladima da steknu praktična znanja potrebna za njihov dalji rad", kazao je Marinković.

Program se provodi kroz Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6.

Balša Ćulafić, koordinator RCF projekta iz WB6 Komorskog investicionog foruma, istakao je da dosadašnji rezultati opravdavaju povjerenje koje je Forum dobio. Ovaj forum važan je i za Bosnu i Hercegovinu jer je našoj zemlji neophodna kvalifikovana radna snaga kako bi i privreda mogla da se razvija i napreduje. Posebno je istakao kako će na ovaj način mladi sticati znanja koja će i praktično moći koristiti.

Thomas Fitschen, ambasador SR Njemačke u Bosni i Hercegovini, je istakao: "Velika je potreba kompanija u BiH za kvalifikovanim radnicima, a upravo će RFC inicijativa poboljšati zapošljivost mladih u ovoj zemlji. Visokokvalitetne obuke važne su za mlade ljude, kao i za firme koje traže radnike. Škole koje su dobitnici grantova imaju zanimljive i obećavajuće projekte i nadam se da će učenici od njih imati veliku korist".

Adam Drosdzol, direktor bh. ureda KfW Njemačke razvojne banke, naglasio je posvećenost ove banke razvoju privrede, te kako i firme u BiH znaju da su dobro obučeni radnici ključ uspjeha.

Draženka Subašić, ministrica u Vladi ZDK, poručila je kako je ovo prilika da se ukaže na trenutne izazove i da se, uz nova zapošljavanja, nastavi napredovati u kreiranju boljih uslova u državi. Pozdravila je projekat povezivanja privrede i obrazovanja koji omogućava unapređenje obrazovnih ustanova i naglasila da pružanjem kvalitetnog znanja mladima omogućavamo da ostanu u Bosni i Hercegovini.

"Drago mi je da će se naši učenici moći stručno usavršavati i nadamo se da ćemo motivisati i druge škole da shvate koliko je nastavnicima bitno da imaju dobre uslove za rad, a učenici mogućnost za praksu. Ovo nam daje nadu da će naša djeca ostati da rade u ovim kompanijama i u Bosni i Hercegovini", kazala je Subašić.

Na okupljanju je prikazan i kratki film o dobitnicima: https://youtu.be/-MA3RIR7alY

RCF je najavio da će uskoro biti raspisan i Treći javni poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti. Više informacija, kao i vijesti o narednom konkursu, potražite na www.rcf-wb6.org.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti