Traje do 06.05.

Hrnjić posjetio sajam LIST u Lukavcu: Ekologija i turizam važne grane privrede za FBiH

05.05.2023. 12:31 / Izvor: Akta.ba
Sajam List

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je 21. međunarodni sajam "List" u Lukavcu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je 21. međunarodni sajam „List“ u Lukavcu. Učešće na ovogodišnjem sajmu „List“ potvrdila su 192 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regiona, a ova sajamska manifestacija osim promocije i razvoja turizma, podržava i obrtnike i poduzetnike s područja FBiH, kao i poljoprivredne proizvođače organske hrane, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

"Ekologija i turizam su dvije važne grane privrede za Federaciju BiH, a značajnim dijelom su naslonjene na poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, o čemu govori i značajan broj izlagača na ovogodišnjem sajmu u Lukavcu. Preuzimanjem dužnosti federalnog ministra poljoprivrede i dolaskom na Sajam u Lukavcu želio sam dati podršku i ovom događaju, kao i poljoprivrednim proizvođačima ovog kraja", kazao je Hrnjić.

Dodao je da ruralni razvoj i turizam imaju mnogo dodirnih tačaka koje vrijedi povezivati u jednu cjelinu i ponuditi domaćem i inostranom tržištu. 

"Nama je važno da pored proizvodnje organske hrane poljoprivredni proizvođači mogu izložiti svoje proizvode i adekvatno ih plasirati na tržište. Federalno ministarstvo poljoprivrede u okviru svog resora i modela ostalih vrsta podrški i ove godine ima obezbijeđena sredstva za koja mogu aplicirati organizatori sajamskih aktivnosti, što vjerujemo doprinosi kvalitetnijoj prezentaciji naših poljoprivrednih proizvođača", kazao je Hrnjić.

Kako ističu iz resornog federalnog ministarstva, posjetom Sajmu privrede u Mostaru, te posjetom Lukavcu i razgovorom s izlagačima i organizatorima sajma, ministar je dao podršku aktivnostima koje mogu doprinijeti poboljšanju statusa poljoprivrednih proizvođača u Federaciji BiH.

Predstavnici sajma izrazili su zadovoljstvo što je federalni ministar Hrnjić u pratnji pomoćnika za ruralni razvoj Nijaza Brkovića posjetio „List“ i time dao podršku ovoj sajamskoj manifestaciji.

"Dolazak ministra poljoprivrede na ovogodišnji sajam izlagačima čini zadovoljstvo, ali i potvrđuje činjenicu da trebamo više raditi na povezivanju oblasti ekologije, turizma i poljoprivrede", kazao je Izet Nuhanović, direktor Međunarodnog sajma ekologije i turizma „List“.

Sajam će za sve posjetioce biti otvoren do 6. maja ove godine, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti