OBRATILI SE MEDIJIMA

Stanari u naselju Miljacka u problemu: Prinuđeni kupiti parking ili garažno mjesto

09.05.2023. 13:42 / Izvor: Akta.ba
miljacka

Foto: najam.ba

Stanari sarajevskog naselja "Miljacka", Ulica Džemala Bijedića, Općini Novi Grad Sarajevo suočeni su sa iznenadnim i neočekivanim problemom parking mjesta.

Stanari sarajevskog naselja "Miljacka", Ulica Džemala Bijedića, Općini Novi Grad Sarajevo suočeni su sa iznenadnim i neočekivanim problemom parking mjesta.

Naime,  kako navode stanari, investitor Unipromet d.o.o. Sarajevo (bivši MS WOOD d.o.o. Sarajevo) došao je na ideju da, nakon više od šest godina od prodaje stanova današnjim vlasnicima, pokrene prodaju parking mjesta na otvorenom prostoru oko zgrade (u samom kvartu), te na taj način uslovi vlasnike stanova da moraju ili kupiti parking mjesto na otvorenom po cijeni od 7.200 KM, kupiti garažno mjesto po duplo većoj cijeni od vanjskih parking mjesta ili prodaju automobil. Većna stanara su kreditno prezaduženi uslijed kupovine stanova, te nisu u mogućnosti ići u nova kreditna zaduženja.

"Naglašavamo da nam pri kupovini stana niko nije rekao da ćemo jednog dana morati otkupiti vanjski parking prostor. Ponuđena nam je kupovina isključivo garažnih mjesta. Također, pri kupovini stana većini stanara rečeneno je (predočen plan i skica) da će kvart imati park sa klupama i zelenom površinom. Ovaj dio "obećanja" nije ispoštovan već je, na mjestu za koje nam je rečeno da će biti park, izgrađena dodatna zgrada i rasprodati su stanovi. Od momenta prodaje prvih stanova do izgradnje kompletnog naselja nekoliko puta je mijenjan plan izgradnje, zbog čega se stanari osjećaju pitpuno prevarenim.

Pored gore navedenog, u određenim lamelama se dešava da otpada plafon, ne dio, već kompletan plafon. Na poziv vlasnika da se sanira šteta, pojedinim stanarima je rečeno da „je stan izašao iz garancije, te da sami poprave štetu“. Iako, zakonski akti propisuju da je garancija na određene dijelove stambene jedinice 10 godina (čemu podliježe i plafon).

Ogorčeni, odlučili smo se obratiti medijima, s obzirom da smo iz nekoliko izvora dobili oprečne informacije vezano za naša prava i nekorektan odnos vlasnika – Unipromet d.o.o." navodi se u saopćenju stanara.

Navode da svojim primjerom žele otvoriti oči svim građanima koji kupuju nekretninu u novogradnji, da vode računa o svim "sitnicama".

"Ukoliko ne podignemo javnu svijest o tome dokle ide pohlepa investitora, slične stvari će se dešavati i drugdje i biti prihvaćene kao normalne. Mi se osjećamo taocima, potpuno bespomoćnim i sa pravom možemo reći ugrožene egzistencije.

Smatramo da je u najmanju ruku nemoralno nakon gotovo šest godina ucjenjivati stanare time da moraju kupiti parking mjesto. U našoj borbi ćemo se obratiti općinskom načelniku Novi Grad, koji je kroz ranije neformalne razgovore iskazao interes za ovaj problem, ali i advokatima koji će pokrenuti upravni spor pred nadležnim sudom", poručili su u svom saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti