Za medije kazne do 15.000 KM

Kanton Sarajevo uvodi sankcije za širenje lažnih vijesti

10.05.2023. 07:38 / Izvor: Akta.ba
mediji

Nacrtom zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo koji je utvrdila Vlada KS krajem aprila obuhvaćeno je proširenje javnog prostora i na online sferu, te je, između ostalog, regulisano i širenje lažnih vijesti.

Nacrtom zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo koji je utvrdila Vlada KS krajem aprila obuhvaćeno je proširenje javnog prostora i na online sferu, te je, između ostalog, regulisano i širenje lažnih vijesti, piše Faktor.

Katica pojašnjava kako je norma iz ovog zakona nastala kao posljedica iskustva policije u vrijeme pandemije koronavirusa.

"Svjedočili smo da su se širile različite dezinformacije koje su mogle ili su imale destruktivne posljedice. Iz tih razloga je momenat širenja lažnih vijesti i stvaranja panike u periodu pandemije i prirodne nepogode, posebno predviđen kao prekršaj u ovom zakonu te nastojimo da na taj način stanemo u kraj i takvim vrstama štetnih dezinformacija. Mi na ovaj način želimo obeshrabriti aktivnosti svih onih koji širenje lažnih vijesti u online sferi komumikacije smatraju benignim", naveo je ministar unutrašnjih poslova KS.

Ističe kako proces koji pokreću nije nikakvo "izmišljanje tople vode", te pojašnjava kako se radi o primjeni već provjerenih praksi koje postoje u zemljama EU-a.

Na naše pitanje da li sankcije za širenje lažnih vijesti obuhvataju i medije ministar Katica navodi kako ovaj zakon obuhvata sva fizička i pravna lica.

"Internet će od sada biti javni prostor i svi oni koji budu prenosili lažne vijesti kojima se stvara panika, teže narušava javni red i mir ili onemogućava sprovođenje mjera javnih institucija će biti sankcionisani propisanom kaznom za fizička lica u rasponu od 600 do 1.800 KM. Pravna lica će moći biti sankcionisana iznosom od 5.000 do 15.000 KM, a odgovorna lica pravnog subjekta 700 do 2.100 KM", naveo je Katica te dodao:

Važno je da svi budemo jednaki pred zakonom i jedino tako ovi potezi mogu imati konkretan i traženi rezultat. Policija će u okviru svog dijela posla utvrđivati namjeru i karakter vijesti i informacija, odnosno da li one spadaju pod jednu od tačaka koje tretira ovaj zakon.

U saopćenju Vlade KS navedeno je da će prekršajno biti sankcioniran onaj ko to bude radio na području KS ili ako je posljedica nastala na području ovog kantona.

"Smatram da je ovdje stvar jasna i potpuno je prirodno da gdje god da se pojavimo, moramo poštovati zakone koji djeluju na tom prostoru ili ćemo u suprotnom biti sankcionisani. Prekršaji ozbiljne prijetnje, širenja govora mržnje ili širenja lažnih vijesti mogu poprimiti i drugi oblik i u konačnici se manifestovati na drugom javnom mjestu, npr. na ulici, u parku i slično", ukazuje ministar.

Druga odredba zakona, koja se odnosi na mjesto počinjenja prekršaja je, pojašnjava Katica, usklađena sa definicijom mjesta počinjenja krivičnog djela pa i prekršaja Zakonom o prekršajima potiv javnog reda i mira FBiH, u članu 14. koji glasi: "Prekršaj je izvršen kako u mjestu gdje je počinilac radio ili bio dužan raditi tako i u mjestu gdje je nastupila posljedica".

 Ono što je važno jeste da je moguće (i to se redovno dešava na internetu) da je počinilac svojom radnjom na jednom mjestu izvan Kantona Sarajevo uzrokovao posljedicu u Kantonu Sarajevo i time je prekršajno odgovoran za prekršaj iz ovog zakona. I obrnuto, ukoliko je jedna osoba radnjom u Kantonu Sarajevo uzrokovala posljedicu na mjestu izvan Kantona Sarajevo, ta osoba će moći biti kažnjena za prekršaj iz ovoga zakona.

Najjednostavnija primjena zakona, dodao je, jeste ukoliko se i radnja počinjenja i posljedica desila na području Kantona Sarajevo.

"Tako je definisan pravni okvir za pitanje odgovornosti za prekršaje, dok će faktička primjena i tehnika otkrivanja ostati na policiji i procjeni kojim pravnim instrumentima će se služiti u istraživanju i gonjenju izvršilaca ovakvog vida prekršaja", zaključio je ministar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti