Uspjeh projekta NaturBosniaHerzegovina

Unaprijeđena turistička ponuda zaštićenih područja Blidinja i Sutjeske

10.05.2023. 09:45 / Izvor: Akta.ba
turistička ponuda

U sklopu projekta radilo se na jačanju poduzetničkih kompetencija unutar zaštićenih područja.

U okviru projekta AID 012003 – NaturBosniaHerzegovina: zaštićena područja i održivi razvoj kojeg finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju (Agenzia Italiana per la Cooperazione allo Sviluppo – AICS) a implementira italijanska organizacija CISP (Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei Popoli) sa italijanskim i bosansko-hercegovačkom partnerima, Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK je realizovalo niz aktivnosti na razvoju poduzetničkih inicijativa unutar zaštićenih područja Park prirode Blidinje i Nacionalni park Sutjeska.

"Pokreni svoj posao": 20 malih proizvođača opremljeno i educirano za bolje poslovanje

U sklopu projekta radilo se na jačanju poduzetničkih kompetencija unutar zaštićenih područja Park prirode Blidinje i Nacionalni park Sutjeska kroz realizaciju treninga Pokreni svoj posao po metodologiji Međunarodne organizacije rada, te dodjelu mini grantova vrijednosti do 5.800,00 KM za jačanje malih lokalnih biznisa u sektorima: poljoprivreda, ugostiteljstvo, smještaj, turističke usluge s ciljem poboljšanja i diverzifikacije turističke ponude u dva zaštićena područja.

"Projektom smo udružili male proizvođače sa područja Nacionalnog parka Sutjeska i Parka prirode Blidinje i omogućili da rade i urade za sebe ono što najbolje znaju", poručila je Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruženja LiNK.

U okviru projekta 20 malih proizvođača sa područja Parka prirode Blidinje i Nacionalnog parka Sutjeska je prošlo kroz program izgradnje poduzetničkih vještina „Pokreni i unaprijedi svoj posao“, dobilo grant podršku ukupne vrijednosti 30.000,00 € za nabavku opreme, te mentoring s ciljem razvoja biznisa.

"Prilike se u životu pružaju razne ali se prava prilika pruži jednom u životu. I mi smo je iskoristili i učestvovali smo u ovom programu", naglasio je Milan Gagović iz domaćinstva "Zdrava hrana Gagović" iz Foče.

"Tragala sam dugo razmišljajući šta učiniti i šta uraditi ali evo bez dileme kažem sebi - stvarno se isplatilo", poručila je Daliborka Grčić iz domaćinstva Grčić u Gacku. Utiske korisnika i mali sažetak realizovanog projekta može se pogledati na videu: https://www.youtube.com/watch?v=v_wDWlArrjw

Upravljanje zaštićenim područjima BiH u skladu s EU standardima

Cilj projekta „NaturBosniaHerzegovina“ bio je ojačati upravljanje zaštićenim područjima u BiH u skladu sa standardima EU, sa fokusom na zaštitu biodiverziteta i promociju njihovih turističkih potencijala, doprinoseći održivom razvoju zemlje. Projekat implementiraju: Italijanska organizacija CISP (Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei Popoli), Nacionalni park Parco Nazionale d’Abbruzzo Lazio e Molise, Agencija Agenda 21, Centar za bionaturalistička istraživanja (Ce.S.Bi.N), Univerzitet Peruđa (l’Università degli studi di Perugia), Institut za zaštitu i istraživanje ( l’Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale - ISPRA), Udruga Visit Blidinje, Udruženje Slow Food Trebinje – Hercegovina te Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Kroz realizaciju projekta ostvareni su značajni rezultati na jačanju upravljanja zaštićenim područjima u BiH u skladu sa standardima EU, sa fokusom na zaštiti biodiverziteta i promociji njihovih turističkih potencijala, doprinoseći održivom razvoju zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti