Prioritetna ulaganja

Za podršku vannastavnim aktivnostima i ulaganja u školske objekte izdvojeno 200.000 KM

10.05.2023. 15:24 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad

Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 200 hiljada konvertibilnih maraka za podršku realizacije vannastavnih aktivnosti učenika novogradskih osnovnih škola

Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 200 hiljada konvertibilnih maraka za podršku realizacije vannastavnih aktivnosti učenika novogradskih osnovnih škola i prioritetna ulaganja u školske objekte.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je sa direktorima 15 osnovnih škola i JU Peta gimnazija sporazume o realizaciji navedenih sredstava.

Ovom mjerom Općina nastavlja podsticati talentirane učenike na dodatnu edukaciju, te pružiti podršku za učešća na takmičenjima iz tehničkih, sportskih, te oblasti kulture i umjetnosti. Također, Općina će sufinansirati i sanaciju, rekonstrukciju školskih prostorija, nabavku opreme za kabinete itd, čime se unapređuju uslovi za rad i provođenje nastavnog procesa.

Načelnik Semir Efendić istakao je dobru saradnju Općine sa osnovnim školama posebno u prethodnih nekoliko dana kada smo svi bili pogođeni dešavanjima u susjednoj zemlji. Općina je imala priliku biti domaćin dva veoma posjećena festivala posvećena djeci i omladini,  9. Festivala dječije umjetnosti (FEDU) i ”Dani Turkiye u Općini Novi Grad Sarajevo“.

"Protekli vikend u Novom Gradu je bio pun aktivnosti i sadržaja za najmlađe. U Centru ”Safet Zajko” zabilježili smo preko 15.000 posjetilaca što me posebno raduje. Mi nastavljamo sa podrškom školama. Imali smo malo veću investiciju u Osnovnoj školi u Briješću koja se odnosi na nadogradnju učionica i u OŠ ”Osman Nuri Hadžić” gdje je urađeno utopljavanje jednog dijela objekta. Trenutno su u toku pripreme za postavljanje ograde u OŠ ”Avdo Smailović”, a u OŠ ”Džemaludin Čaušević” bi trebalo pripremati projekat za obnovu školske sale. U saradnji sa školama nastavit ćemo da radimo na unapređenju sadržaja za djecu", kazao je Efendić.

Sanjin Bezdrob, direktor OŠ “Osman Nuri Hadžić” istakao je da Općina Novi Grad Sarajevo niz godina daje podršku školama u svim segementima, te da svaka podrška najviše znači djeci, jer će unaprijediti njihovo dalje školovanje.

"Podrška koju dobijemo od Općine bit će usmjerena na veliki broj prioriteta koje imamo u školi. Trudimo se najviše da se djeca imaju nečim zanimati i zabaviti. Vrlo su nam bitne vannastavne aktivnosti, jer su djeca preopterećena kompjuterima i tehnologijom, te stavljamo fokus da se djeca moraju baviti i drugim fizičkim aktivnostima, prvenstveno zbog svog zdravlja", rekao je Bezdrob.

Direktor OŠ ”Avdo Smailović” Armin Ramić zahvalio se Općini Novi Grad Sarajevo na dodijeljenim sredstvima koje svake godine izdvoji za sve škole sa svog područja.

"Velika mi je čast što sam direktor jedne od najmnogobrojnijih škola na području Općine, gdje imamo preko 1.030 učenika. Pomoć ćemo iskoristiti za nabavku školskog namještaja, opremanje učionica i uspostavu školskog razglasa. Mi smo jedina škola u Kantonu Sarajevu koja nije imala školski razglas, te ćemo zahvaljujući ovim sredstvima omogućiti i to", rekao je Ramić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti