AFIRMACIJA VAŽNOSTI UN-a

Globalna previranja i neizvjesnosti: Na Burchu konferencija posvećena Vijeću sigurnosti

11.05.2023. 12:16 / Izvor: Akta.ba
BURCH

Jutros je na Internacionalnom Burch univerzitetu počela konferencija posvećena "Ulozi Vijeća sigurnosti UN-a u vremenima globalnih previranja i neizvjesnosti", koja će trajati i sutra.

Jutros je na Internacionalnom Burch univerzitetu počela konferencija posvećena "Ulozi Vijeća sigurnosti UN-a u vremenima globalnih previranja i neizvjesnosti", koja će trajati i sutra.

Lejla Ramić-Mesihović, profesorica i šefica odsjeka Međunarodnih odnosa na Burch univerzitetu je za Akta.ba kazala da ovom konferencijom žele postići afirmaciju važnosti uloge UN-a. 

"Zatim diskusiju o ključnim prioritetima sa kojima se suočavamo globalno, pa i lokalno, s fokusom na globalnu situaciju općenito, ali i klimatske promjene, zaštitu civilnog stanovništva i izgradnju održivog mira na svijetu", poručila je Ramić-Mesihović.

Dodala je da njihov odsjek već par godina šalje velike delegacije studenata u New York na godišnje konferencije koje su istovremeno i takmičenja.

"Radi se o globalnim takmičenjima na kojima bude po pet hiljada učesnika iz skoro svih zemalja svijeta i ove godine smo jedino mi iz BiH bili kvalifikovani da idemo u New York gdje smo poslali svojih 11 studenata i jednog profesora, i na to smo jako ponosni", istakla je profesoricaporučujući da posebnu pažnju posvećuju profilaciji svojih studenata u buduće kadrove, te se nada da će ti kadrovi dobro zastupati BiH i njene interese u UN.

VBG677

Daniel Hunn, ambasador Švicarske u BiH je za naš portal kazao da su jučer u kapacitetu nestalne članice Vijeća sigurnosti ponovili njihovu posvećenost miru i stabilnosti BiH i njenom Evropskom putu.

"Mi smo jako zahvalni rektoru prof. dr Mersid Poturaku i profesorici Lejli Ramić na organizaciji današnje konferencije koja će se baviti Vijećem sigurnosti UN-a u vremenu globalnih previranja i jako smo zainteresovani za ishod diskusije studenata na Burchu tokom konferencije kada su u pitanju globalna previranja, globalna situacija i izazovi sa kojima se suočavamo", rekao je Hunn.

Naglasio je da će se baviti promocijom održivog mira, bit će aktivni u polju zaštite civila u oružanim konfliktima, sagledavat će izazove vezane za klimatske promjene, te će fokus usmjeriti na unapređenje rada, odnosno efikasnosti rada Vijeća sigurnosti.

burch

Doktor Jago Salmon i šef ureda kancelarije UN rezidentne predstavnice u BiH je istaknuo da pravila koja su uspostavljena 1946. godine diktiraju činjenicu da je Vijeće sigurnosti upravo u srcu međunarodnog poretka.

" U ovom periodu rastuće turbulencije i rata u Evropi, vidimo da je Vijeće sigurnosti u osnovi jako važan za kolaboraciju i saradnju između zemalja članica. Mi smo i jučer naglasili predanost miru i stabilnosti, sve što radimo radimo u partnerstvu, a jedno takvo je i ovo sa Burch univerzitetom i Ambasadom Švicarske, i veoma smo sretni što smo danas na ovoj konferenciji", poručio je na kraju.

Konferencija "Uloga Vijeća sigurnosti UN-a u vremenima globalnih previranja i neizvjesnosti održat će se i sutra, 12. maja 2023. godine, a realizira je Burch univerzitet u partnerstvu i uz podršku Švicarske ambasade u Bosni i Hercegovini.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti