Objavljeni detalji

Za šta se tereti Senaid Memić?

12.05.2023. 08:22 / Izvor: N1
memić

Funkciju načelnika općine Ilidža Memić je obavljao od 2011. godine do 2020. godine.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo jučer su priveli Senaida Memića, bivše načelnika općine Ilidža, a sadašnjeg ambasadora BiH u Maleziji. On je priveden zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Tužilaštvo KS objavilo je detalje za šta se Memić tereti.

“Senaid Memić se tereti da je tokom mandata od 2013. do polovine 2017. godine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak group te parking Općine Ilidža koji je dat na korištenje UO “Brajlović””, navode iz Tužilaštva KS.

Funkciju načelnika općine Ilidža Memić je obavljao od 2011. godine do 2020. godine.

Prema pisanju Dnevnog avaza, Memić se sumnjiči da je mimo zakona odobravao određene dozvole za gradnju, posebno o pitanju visine objekata.

Saudijski investitor je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta koji uključuje prizemlje i četiri sprata, da bi dvije godine kasnije, rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, Saudijcima dozvoljeno da objekat ima sedam spratova.

Tačnije, Memić im je nezakonito odobio tri sprata više.

Sve je to dokumentovao i Ured za borbu protiv korupcije, koji je u prijavi napisao da je hotel “Regency” izgrađen mimo dozvoljenih gabarita, tačnije da je spratnost viša nego što stoji u dozvoli za gradnju.

Prema podacima CIN-a, on je bio osuđivan za vrijeđanje suda i to na tri mjeseca zatvora, ali ga je Haris Silajdžić, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH pomilovao, tako što mu je zatvorsku kaznu zamijenio uvjetnom kaznom u trajanju od dvije godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti