Priznat ski centar

Olimpijska ljepotica Jahorina ugrožena neplanskom gradnjom

12.05.2023. 09:56 / Izvor: BHRT
jahorina

U mjesecima iza nas Jahorina je prvenstveno zahvaljujući savremenom ski centru i sistemu za vještačko osvježavanje bila centar regije.

Sarajevsko-romanijska regija naslonjena je na planinu Jahorinu, koja je motor razvoja ovog dijela Bosne i Hercegovine. Jahorina je dosegla nivo najpriznatijih ski centara regiona, ali i kao većina planina u našoj zemlji, ugrožena je neplanskom gradnjom.

U mjesecima iza nas Jahorina je prvenstveno zahvaljujući savremenom ski centru i sistemu za vještačko osvježavanje bila centar regije. 

Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina - "Mislim da smo zahvaljući tome i održali 130 dana skijanja i pružili najkvalitetnije skijanje na planini, imali smo 315 hiljada skijaša i 150 hiljada neskijaša."

Podaci govore da je ovu planinsku ljepoticu u protekloj zimskoj turističkoj sezoni posjetilo skoro pola miliona turista, a veliki broj njih se očekuje i u ljetnoj sezoni. Veliki broj događaja i najbogatija ponuda, to je ukratko ono što čeka goste. Svima je kažu cilj da Jahorina živi 365 dana u godini.

Igor Ikonić, direktor Turističke zajednice Grada Istočno Sarajevo - "Drugog jula smo planirali otvaranje jedne prelijepe pješačke staze na Jahorini, to je nešto što nedostaje, mi staza imamo, ali uređenih mapiranih, označenih staza, ono što ustvari naši turisti traže toga nam nedostaje i na tome ćemo insistirati ovo ljeto. "

Skijanje je, kako nam kažu naši sagovornici, već jedan vid privredne grane na Jahorini.

Vlado Milojević, predsjednik Skijaškog kluba Jahorina  - "Organizujemo škole skijanja na Jahorini gdje se trudimo da što veći broj djece uzrasta od 6 do 10 godina izvedemo na našu planinu da ih obučimo skijati kako bi oni sutra mogli da budu korisnici tih svih sadržaja u turističkom smilsu na Jahorini."

I to treba svima biti lekcija - Jahorina živi od skijanja, a ne od gradnje, koja nije zaobišla ni ovu bh. planinsku ljepoticu. Neplanskom gradnjom ugroženi su privatni objekti, vikend kuće, ali i skijališta, kažu u Olimpijskom centru Jahorina. Milijardu maraka investicija, 300 hiljada novih kvadrata značiće upitnost snabdijevanja strujom Jahorine, a sva odgovornost kada je u pitanju gradnja, kažu nam, jeste na opštinama Pale i Trnovo. 

Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina - "Sada je opština Pale izdala građevinsku dozvolu da se naprave četiri kule po 12 spratova. Neće biti ništa biće prazno, cijena kvadrata već sada je 4000 eura, kad se naprave te kule i sve, ljudi će izgubiti interes počet će da padaju cijene nekretnine, cijene rente, neće biti zainteresovanosti investitora."

Nadležnima šalju javni apel da se stopira proces izdavanja dozvola ili pak da kvalitet gradnje bude u skladu s prirodom. U suprotnom, upravo će priroda biti uništena na ovoj bosanskohercegovačkoj ljepotici, koja je dosegla nivo najpriznatijih ski centra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti