Milion KM namijenjen ubrzanoj digitalizaciji poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji

14.05.2023. 09:15 / Izvor: Akta.ba
NOVI POZIV

Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 1 milion KM, Evropska unija i Savezna Republika Njemačka podržat će unapređenje poslovanja subjekata u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje.

Projekat EU4BusinessRecovery, kojeg finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, objavio je 08. maja, Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama namijenjenih digitalnoj transformaciji preduzeća u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 1 milion KM, Evropska unija i Savezna Republika Njemačka podržat će unapređenje poslovanja subjekata u sektoru primarne poljoprivredne proizvodnje kroz optimizaciju poslovnih aktivnosti, investicijom u alate i tehnologije koji doprinose ubrzanoj digitalizaciji preduzeća.

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti / samostalni preduzetnici, poljoprivredne zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave primarnom proizvodnjom voća i povrća, sadnog materijala, vinogradarstva i maslinarstva, proizvodnjom mesa, mlijeka i jaja, uzgojem žitarica, uzgojem gljiva, ljekovitog i začinskog bilja, pčelarstvom. 

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 15.000 KM do 300.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za financiranje prihvatljivih troškova. Prihvatljive investicije i troškovi se odnose na nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa. 

Projektni prijedlog sa potrebnom dokumentacijom potrebno je dostaviti isključivo putem online platforme javnipoziv.undp.ba do16.06.2023. godine do 15:00. Više informacija o javnom pozivu dostupno je putem web stranice eu4business.ba.

Investicijama koje će se realizirati kroz ovu mjeru podrške, dodatno će se razviti ili unaprijediti korištenje digitalnih alata posebno se fokusirajući na njihov inovacijski potencijal usmjeren na postojeću zastarjelu tehnologiju i optimizaciju korištenja ograničenih resursa. Digitalizacijom poslovnih procesa, očuvanjem i modernizacijom lanaca opskrbe u sektoru poljoprivrede, stvara se osnova za ubrzani oporavak poljoprivrednih subjekata koji se suočavaju sa posljedicama negativnih tržišnih kretanja, te omogućava odgovor na sve kompleksnije zahtjeve tržišta.

Projekat finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti