POSJETA GRADILIŠTU

Novoizgrađenim zatvorom na Igmanu rješava se problem prebukiranosti

16.05.2023. 07:42 / Izvor: Akta.ba
zatvor igman
OTVORI GALERIJU

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić jučer su na lokalitetu Igman-Blažuj posjetili gradilište savremene pritvorske jedinice.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić jučer su na lokalitetu Igman-Blažuj posjetili gradilište savremene pritvorske jedinice, gdje ih je direktor Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo Faruk Zubčević upoznao s dinamikom radova, koji ulaze u završnu fazu. Kako je tokom obilaska kompleksa istakao direktor Zubčević, bit će to najveći pritvorski objekt na Balkanu.  

Novoizgrađenim zatvorom na Igmanu značajno će se riješiti problem prebukiranosti. Također, nakon iseljenja KPZ-a Miljacka iz dijela objekta u zgradi Palate pravde u centru Sarajeva, bit će osigurano proširenje kapaciteta za Kantonalni i Općinski sud, koji su smješteni u istoj zgradi.   

"Ovo je objekt koji je isključivo namijenjen za realizaciju mjere pritvora. Njime će se riješiti problem koji imamo duže vrijeme, a to je konstantna prebukiranost pritvorske jedinice u Sarajevu, imajući u vidu da ona opslužuje dva najveća suda – Općinski i Kantonalni, a u posljednje vrijeme i Sud Bosne i Hercegovine", objasnio je direktor Zubčević, kazavši da se radi o vrlo značajnom projektu za državu BiH, značajnom koraku u reformi pravosuđa, odnosno ispunjavanju obaveza koje BiH ima kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.   

On nije mogao sa sigurnošću precizirati kada će objekt biti u upotrebi, ali je objasnio da su trenutno su u toku radovi iz segmenta komunalne infrastrukture, a većina radova trebala bi biti okončana do kraja godine. Nakon toga Općina Ilidža, na čijoj teritoriji se zatvor nalazi, treba da uradi prijem objekta.   

"S Općinom imamo izuzetno kvalitetnu saradnju i razumijevanje. I za njih ovo je izuzetno bitan objekt, jer će na njenu teritoriju biti prebačen najveći pritvorski objekt na Balkanu", naveo je direktor Zubčević.    

Premijer UK istakao je da će Kanton Sarajevo imati veliku korist od ovog projekta.   

"Meni kao građaninu i kao premijeru Kantona Sarajevo bilo je bitno da se trenutna pritvorska jedinica izmjesti iz centra grada na ovu lokaciju. Osim što pritvorenici više neće boraviti u centru grada, dobit ćemo ustanovu koja je van grada i koja ispunjava visoke sigurnosne standarde, a osim toga, proširit ćemo i kapacitete Kantonalnog i Općinskog suda. Drago mi je da BiH postaje država u koju dolaze ljudi iz regiona da vide kako se stvari dešavaju. Ovaj objekt je upravo primjer za to, jer su dolazile kolege iz Slovenije da vide na koji način se radi i koje su sigurnosne mjere poduzete. Na ovaj način približavamo se i EU, jer je jedan od uslova postojanje ovakvog objekta", naveo je premijer Uk.   

I ministrica Softić Kadenić je istakla višestruke koristi od gradnje objekta na Igmanu, s obzirom na činjenicu da je pritvorska jedinica do sada bila u najužoj gradskoj jezgri i da ona već odavno nije zadovoljavala ni kapacitetom, ni opremom, ni sigurnosnim standardima. Kako je objasnila, pritvorenici će biti smješteni u objektu na Igmanu koji ispunjava najviše standarde.   

"Također, oslobađanje sadašnjih prostorija KPZ-a u okviru Palate pravde preduslov je za unutrašnju rekonstrukciju i tog objekta, što je iz moje perspektive ministrice pravde veoma važno. Naime, i Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu imaju dugogodišnji problem prostornih kapaciteta, jer s trenutnim kapacitetima ne mogu obavljati posao, nove sudije i drugi radnici ne mogu biti imenovani zbog toga što doslovno nemaju gdje biti smješteni", navela je ministrica Softić Kadenić.  

Objasnila je da se radi o projektu u kojem zajedno sarađuju Ministarstvo pravde i Vlada KS te federalni nivo vlasti i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, a većina finansiranja je iz sredstava EU.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti