Podebljane primjedbe

Radioaktivni otpad iz "Krškog" u fokusu današnjih razgovora u Ljubljani

17.05.2023. 08:16 / Izvor: Glas Srpske
Otpad

Dok Hrvatska priprema teren kako bi u dogledno vrijeme na Trgovskoj gori, uz granicu, skladištila svoj dio radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane (NE) "Krško".

Dok Hrvatska priprema teren kako bi u dogledno vrijeme na Trgovskoj gori, uz granicu, skladištila svoj dio radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane (NE) “Krško”, u BiH pokušavaju da je zaustave u toj namjeri, a sve argumente “protiv” danas će iznijeti i u Ljubljani tokom razgovora sa tamošnjim zvaničnicima.

Hrvatska je, naime, vlasnik polovine NE koja se nalazi u Sloveniji i mora da preuzme polovinu otpada, a plan im je da ga odlažu na lokaciji bivše kasarne “Čerkezovac”. Pominje se da bi prvi dio otpada tamo, s druge strane Une, mogao da bude uskladišten 2025. ili 2026, za šta se pripremaju, iako se BiH tome protivi zbog prirode i potencijalnog veoma štetnog uticaja na zdravlje ljudi.

Te i druge stavove, o kojima postoji saglasnost svih strana u BiH, će danas tokom zvanične posjete Sloveniji iznijeti domaća delegacija sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Stašom Košarcem na čelu. On će se u odvojenim susretima sastati sa slovenačkim ministrom ekonomije, turizma i sporta Matjažom Hanom i šefom diplomatije Tanjom Fajon. Uz to će posjetiti Agenciju za upravljanje radioaktivnim otpadom u Ljubljani, te obići Centralno skladište radioaktivnog otpada, a s njim će u tu posjetu i ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Bojan Vipotnik, te predsjedavajući Pravnog i Ekspertskog tima za Trgovsku goru Željko Bogut i Emir Dizdarević.

Košarac je potvrdio da je primarni povod posjete razgovor o problematici izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na toj lokaciji, u neposrednoj blizini granice BiH i Hrvatske.

"Slovenija ima iskustvo i stečena znanja, a posjeduje i trenutno dodatno proširuje svoje kapacitete za odlaganje istrošenog nuklearnog goriva i radioaktivnog otpada. Stoga bi najbolje bilo da se taj otpad i odlaže na lokaciji na kojoj i nastaje u Sloveniji, kako je to propisano EU regulativom i standardima. U Sloveniji, kao zemlji članici EU, mi tražimo partnera u zaštiti životne sredine, a spremni smo im ponuditi i potpisivanje memoranduma o saradnji u ovoj oblasti", rekao je Košarac uoči posjete.

Domaći stručnjaci, među kojima je bio Dizdarević, su polovinom septembra prošle godine posjetili NE “Krško” u Sloveniji i otvoreno zatražili da nastave pregovore sa Hrvatskom da bi dio radioaktivnog otpada tu i ostao.

Prvi čovjek Ekspertskog tima za “Glas” je istakao da je BiH podebljala ranije primjedbe koje je popisala na studiju uticaja koju priprema Hrvatska.

"Ta zemlja je upozorena da je u njihovim studijama potpuno zanemarena BiH u redovnim situacijama. Tražili smo i da u tom dokumentu budu uvršteni i naši rezultati analiza koje namjeravamo da dobijemo u dogledno vrijeme", rekao je Dizdarević.

Članovi Pravnog tima za problematiku Trgovske gore su završili i strategiju u kojoj su pobrojali sve opcije koje su na raspolaganju BiH u tom sektoru borbe protiv namjera da uz granicu bude odlagan opasni otpad. Potrebno je, prema njihovim ocjenama, ojačati domaću diplomatiju, ali i aktivirati države kroz koje protiče rijeka Dunav, od ušća Save, i obezbijediti uslove za vođenje spora pred sudovima.

Istraživanja

Bojan Vipotnik je nedavno rekao da je Republika Srpska spremna da pokrene još jedan proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da tamo bude izgrađeno odlagalište nuklearnog otpada. On je podsjetio da je Vlada već izdvojila milion KM za finansiranje aktivnosti, te da je u saradnji sa Ekspertskim timom i svim institucijama Republike Srpske pripremljen akcioni plan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti