Nema više jeftini letova

Zašto putnici često biraju druge aerodrome umjesto sarajevskog?

18.05.2023. 08:35 / Izvor: N1
Međunarodni aerodrom

Koja avio kompanija će otvoriti svoju bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, još uvijek je poslovna tajna.

Koja avio kompanija će otvoriti svoju bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, još uvijek je poslovna tajna. U međuvremenu, putnici sve češće nezadovoljni jer nema direktnih letova prema gradovima Zapadne Evrope. Saglasni su sa tim i turistički radnici, ali potrebna je i uključenost nadležnih.

Skuplje karte, više presjedanja i slaba povezanost, razlozi su koje putnici navode i često biraju druge aerodrome umjesto sarajevskog.

Dok se ističu letovima prema gradovima Bliskog istoka, najviše žalbi pristiže zbog slabe povezanosti sa gradovima Zapadne Evrope. Iako odlazak Wizz aira nije uticao na broj putnika, nova low cost kompanija bila bi dobrodošla.

"Korisnici nemaju više jeftinih letova, a to je bitno za putnike jer oni nisu zadovoljni ako letove moraju plaćati 300 i više eura, a prije su letjeli za 50-ak eura. To je loše. Sarajevo ima jako puno letova prema Bliskom istoku, daleko više nego u cijeloj regiji. Tu je super pokriveno, ali prema Zapadu ima velikih nedostataka. U ovom momentu nemate veze prema Parizu, Amsterdamu, Minhenu i Londonu i to je neprihvatljivo", kazao je Alen Šćurić, vazduhoplovni stručnjak.

No, sudeći prema riječima kantonalnog premijera Nihada Uka, ovoj problematici će se intenzivnije posvetiti i kantonalna Vlada. To podrazumijeva direktno pomaganje otvaranja novih avio-linija koje će Sarajevo povezati sa evropskih gradovima.

Putnici priželjkuju dolazak nove niskobudžetne kompanije u Sarajevo. Ugovor sa jednom, koja bi otvorila bazu na aerodromu je potpisan, ali i dalje ostaje enigma o kojoj kompaniji je riječ.

Ali vode se pregovori i sa drugim kompanijama, navode iz sarajevskog aerodroma.

"Od narednog mjeseca očekujemo uspostavu letova od strane nove Low Cost kompanije flydeal. Također, u pregovorima smo i sa drugim Low Cost kompanijama no još uvijek nismo u mogućnosti da potvrdimo o kojim se tačno kompanijama radi, a kako ne bi ugrozili same pregovore", kazali su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

A već je ugrožena ljetna, turistička sezona, smatra Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih djelatnika BiH.

"Mi smo ovog ljeta ostali bez tih dobrih povezivanja sa EU što će se sigurno odraziti na turizam ne samo u KS nego u cijeloj državi, jer naša dijaspora dolazi preko ljeta sa svojim prijateljima. Sa ovim brojem letova koje mi imamo trenutno mi ne možemo nijedan ozbiljan svjetski kongres da napravimo, gdje bi došlo 3-4 hiljade ljudi. Ti se ljudi ne mogu prebaciti fizički u našu državu", kazao je Senad Halilović, predsjednil Udruženja turističkih djelatnika BiH.

Uprkos rekordnoj 2022. godini, i iz sarajevskog aerodroma su svjesni važnosti uvođenja novih ruta, naročito ka Zapadnoj Evropi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti