Prva poslovna delegacija

Predstavnici kompanija iz BiH posjetom SAD-u stiču znanja o visokim privrednim standardima

18.05.2023. 12:38 / Izvor: Akta.ba
amcham
OTVORI GALERIJU

Pod pokroviteljstvom Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH), prva poslovna delegacija iz Bosne i Hercegovine je u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Pod pokroviteljstvom Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH), prva poslovna delegacija iz Bosne i Hercegovine je u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

 Delegacija je uspješno započela misiju otkrivanja poslovnih tajni Amerike, s fokusom na vitalna poslovna i obrazovna čvorišta - Boston i New York, saopćili su iz AmChama.

Već prvog dana posjetili su kompaniju Amazona i prestižni Institut za tehnologiju u Massachusettsu (MIT), uranjajući u svijet vrhunske poslovne prakse i tehnološke inovacije. Predstavnici firmi, koje čine delegaciju, rade na jačanju transatlantskih poslovnih veza i razmjene dragocjenih iskustava.

Posjetom Amazonu je omogućen, kako su naveli, jedinstven uvid u kulturu inovacija, raznolikosti i saradnje, kao i u primjenu vještačke inteligencije (AI), tj. AI chat botova i pristup usmjeren na kupca. Ovo iskustvo je poslužilo kao, kako su konstatovali, katalizator inspiracije za primjenu sličnih strategija u lokalnom poslovnom okruženju.

MIT je omogućio uvid u vrhunske laboratorije i centre, pružajući mogućnost učestvovanja u stručnim diskusijama, kao i obilazak MIT Computer Science and AI Lab. Legatum Centar za razvoj i preduzetništvo.

Martin Trust Center for MIT Entrepreneurship i MIT Computer Science Artificial Intelligence Laboratory su predstavljali, kako su ukazali, značajan segment ove poslovne posjete i kompanijama omogućili da direktno spoznaju važnost edukacije otvorene prema budućnosti i prosperitetu cjelokupnog društva.

Generalni direktor AmCHam BiH Nedim Hamzić je istakao da je cilj posjete pružiti priliku da se iz prve ruke dožive posljednji trendovi u oblastima zaštiti okoliša (environmental), društvene odgovornosti (social) i savjesnog korporativnog upravljanja (governance) ili ESG, digitalizacije, održivosti i primjene inovativnih tehnologija poput vještačke inteligencije.

"Posjeta će poslužiti i kao temelj za jačanje veza između naše dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama i domaćih privrednika kroz intenzivnije umrežavanje", istaknuto je.

Posjeta FBI-ovoj kancelariji je još jedan vrlo značajan iskorak, gdje su se teme poput kibernetičke sigurnosti našle u središtu diskusije. Osim toga, posjeta je bila prilika za razgovore o mogućnostima jačanja trgovinske saradnje između Bosne i Hercegovine i SAD-a, sa naglaskom na oblasti inovacija i tehnološkog napretka.

Otvorena su vrata za, kako su ukazali, približavanje pionirskim istraživanjima i revolucionarnim tehnologijama koje oblikuju budućnost modernog digitalnog svijeta. Delegacija će narednih dana imati priliku ostvariti dodatne značajne kontakte kroz posjetu brojnim kompanijama i institucijama u New Yorku.

Prva poslovna delegacija AmCham BiH u SAD-u, kako su naglasili, otjelovljuje strateško opredjeljenje komore i predstavlja značajan korak prema jačanju poslovnih veza između Bosne i Hercegovine i SAD-a. Razmjenom znanja i partnerstva sa svjetskim liderima, ova delegacija je pokazala svoju, kako su konstatovali, odlučnost da unaprijedi poslovne prakse i još više unaprijedi tehnološki napredak u Bosni i Hercegovini.

S uvjerenjem da će se ovom posjetom postaviti temelje za daljnji razvoj poslovnih veza između dvije države, AmCham BiH i njene članice gledaju prema svijetloj budućnosti koja obećava bolje poslovno okruženje i tehnološki napredak u Bosni i Hercegovini.

AmCham BiH je nezavisna, neprofitna, nevladina organizacija i akreditovana članica Američke privredne komore u Washingtonu. Osnovana je 2001. sa ciljem unapređenja interesa i stavova američkih i drugih stranih preduzeća u Bosni i Hercegovini te pomaganja u poboljšanju poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Promovira visoke standarde komercijalne prakse.

Delegacija od 20 kompanija inspirirana je da potakne sličan rast i izvrsnost unutar svoje lokalne poslovne zajednice.

Ovogodišnjoj delegaciji su se pridružile UniCredit Bank Mostar, Authority Partners, IBM, Akta.ba, Erkona, Klika, ASA Holding, ZIRA, Marić & Co Sarajevo, CORE, Atlantbh, Express Courier doo - ASC za UPS u Bosni i Hercegovini, Wolf Theiss, SYS Company, AS Holding, Vienna osiguranje VIG, Berg, McCann i Finit Consulting, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti