31 predavač

Počeo Kongres o halal-kvaliteti: Najznačajniji međunarodni naučni skup halal industrije

18.05.2023. 14:25 / Izvor: Akta.ba
kongres

Kongres o halal-kvaliteti, a čiji je organizator Agencija za certificiranje halal-kvaliteta počeo je danas.

Kongres o halal-kvaliteti, a čiji je organizator Agencija za certificiranje halal-kvaliteta počeo je danas u okviru trećeg međunarodnog sajama halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF). Kako su istakli organizatori riječ je o najznačajnijem međunarodnom naučnom skup iz oblasti halal industrije u regiji.

Kongres halal-kvaliteta okuplja eksperte globalne halal-industrije s ciljem razmjene i prezentacije znanja i najboljih praksi u proizvodnji i preradi halal-proizvoda širom svijeta. Kongres ima naučni i društveni značaj koji se ogleda kroz prikupljanje, prezentaciju i afirmaciju naučnih, stručnih i praktičnih dostignuća u oblasti proizvodnje i prerade halal-proizvoda i standardizacije halal-kvaliteta.

"Vjerujemo da će ovaj cijenjeni naučni skup i njegovi rezultati kao pisane publikacije doprinijeti potpunijem razumijevanju i primjeni pravila o halalu, te da će otvoriti nove mogućnosti i perspektive", kazao je prilikom otvorenja Kongresa izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Na Kongresu će učestvovati 31 predavač iz Amerike, Tajlanda, Indonezije, Velike Britanije, Švicarske, Njemačke, Poljske, Austrije, Italije, Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Program je podjeljen u sedam sesija koje će kroz dva dana trajanja Kongresa obraditi teme iz oblasti halal-standardizacije, akreditacije, halal-certificiranja u prehrambenoj industriji, farmaciji, medicini, turizmu, halal-poslovanju, sigurnosti hrane i laboratorijskim analizama. 

Muftija Fazlović je istakao da je osnivanjem Agencije za certificiranje halal-kvalitete 2006. godine, ustanove Islamske zajednice sa sjedištem u Tuzli, načinjen značajan iskorak, jer se afirmiranju halala pristupilo s aspekta nauke, struke, certificiranjem proizvoda i usluga i edukacijom i savjetovanjem o halalu.

"Već skoro dvije decenije Agencija za certificiranje halal-kvalitete predano ukazuje na značaj 'poštivanja islamskih propisa ishrane' i njihove primjene u životu muslimana i svih ljudi radi njihove mnogostruke dobrobiti", kazao je.

Podsjetio je i da je Agencija danas globalno poznata ustanova.  Aktivno i dosljedno ostvarujući svoju misiju, prepoznata je kao jedan od vodećih centara u Evropi za certificiranje halal-kvalitete. To ova ustanova potvrđuje i ovogodišnjim izuzetno značajnim i uspješnim aktivnostima, od kojih izdvajamo: održavanje Sedmice svjesnosti o halalu, sudjelovanje u organizaciji trećeg Sarajevo halal-sajma, promocije vlastitog izdanja pod naslovom Halal-kvalitet - koncept i standardizacija, prve publikacije ove vrste kod nas, a posebno ističemo organiziranje Kongresa o halal-kvaliteti, prvog međunarodnog naučnog skupa u Bosni i Hercegovni o pitanjima halala.

"Ovaj prestižni naučni skup, za čije održavanje ste svi vi, poštovani istraživači i naučnici, veoma zaslužni, predstavlja i veliki uspjeh Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini", kazao je muftija Fazlović.

Kroz prezentaciju znanja i iskustva iz oblasti halal-kvaliteta i industrijske prakse u proizvodnji i preradi halal-proizvoda, doprinijet će se razvoju ukupnog halal-kvaliteta u zemlji i inostranstvu.

Organizatori su kazali da su kompletni radovi predstavljeni na Kongresu objavljeni u časopisu Journal of Halal Quality and Certification. Za ovo, ujedno i prvo izdanje časopisa prikupljeno i objavljeno je 13 cijelih radova. Radovi će biti uključeni u međunarodne naučne baze podataka od prvog broja. Časopis će doprinijeti razvoju i širenju naučne misli i rezultata istraživanja u oblasti halal kvaliteta i certifikacije.

U Zborniku sažetaka i radova Kongresa objavljeno je preko 50 sažetaka i tri cijela rada čiji autori dolaze iz 17 zemalja. Izdavač ove publikacije je Agencija za certificiranje halal kvalitete, dok su suizdavači Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek iz Hrvatske.

Na Kongresu su će biti dodjeljne i zahvalnice sponzorima koji su podržali organizaciju ovog događaja. Također, bit će uručene zahvalnice i prizanja osobama koje su doprinijele razvoju i afrmaciji halala u BiH i svijetu.

Kongresu prisustvuje Ihsan Ovut, generalni sekretar Instituta za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC), zatim predstavnici institucija Islamske zajednice u BiH, zakonodavne i izvršne vlasti, direktori državnih institucija, ambasada u BiH, dekani i predstavnici akademske zajednice, prestavnici firmi, halal certifikacijskih institucija i medija te drugi gosti iz zemlje i inostranstva.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti