Vijeće ministara

Kredit od 92,3 miliona eura za reformu zdravstvenog sistema u BiH

18.05.2023. 14:31 / Izvor: Akta.ba
ZDRAVSTVO

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju milion KM iz tekuće pričuve Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju milion KM iz tekuće pričuve Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu u svrhu saniranja posljedica poplava u Bosni i Hercegovini, i to tako da se po 500.000 KM odobrava za najugroženije općine i gradove u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj.

Raspodjela sredstava bit će utvrđena naknadno, drugom odlukom, sukladno stepenu ugroženosti i prioritetima koje će utvrditi Ministarstvo sigurnosti BiH u suradnji s nadležnim entitetskim institucijama.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, s Osnovama za njegovo zaključivanje.

Osnovni cilj programa je podrška finansiranju razvojne politike (DPF1) zdravstvenog sektora u iznosu 92,3 miliona eura, a koji je ključni dio sveukupnog programa reforme radi dugoročne finansijske održivosti zdravstvenog sistema u BiH i unapređenja kvalitete zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda.

Sredstva zajma će biti alocirana Federaciji Bosne i Hercegovine 55.380.000,00 eura i Republici Srpskoj 36.920.000,00 eura. Rok otplate zajma je 18 godina, uključujući pet godina grejs perioda.

Prijedlog sporazuma o zajmu bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti