Rezime Samita o povezivanju u Budvi

BiH je kroz projekat izgradnje autoputa mnogo naučila, digitalizacija od naročitog značaja

19.05.2023. 09:52 / Izvor: Akta.ba
cefta

Bolja transportna povezanost i veća mobilnost osnažuju vezu i podstiču saradnju zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije.

Bolja transportna povezanost i veća mobilnost osnažuju vezu i podstiču saradnju zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, pospješuju ekonomske prilike i povoljno utiču na standard građana regiona, poručeno je sa Samita o povezivanju koji je 15. i 16. maja održan u Budvi u organizaciji CEFTA-e i Transportne zajednice.

Samit je okupio ministre za saobraćaj, direktore carinskih službi i ostale visokopozicionirane službenike Zapadnog Balkana i susjednih država EU članica, kao i posmatrače u transportnoj zajednici (Moldaviju, Ukrajinu i Gruziju). Učesnici su se osvrnuli na do sada realizovane projekte i razmijenili mišljenja o daljoj dinamici i perspektivama saradnje kako bi se dodatno unaprijedila transportna, sigurnosna i infrastrukturna povezanost zemalja za dobrobit građana cijelog regiona.

Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata, rekao je da Samit prilika da se razgovara o tome kako CEFTA može dalje pomoći u povezivanju. Prema riječima Đikića, ukidanje carina u regiji je jedan od prvih koraka na tom cilju, ali je neophodno učiniti sve kako bi kompanije regiona bile konkurentnije na regionalnom i evropskom tržištu. Đikić je naglasio da je u tom kontekstu važno nastaviti rad na Zelenim koridorima koji su uvedeni  u toku pandemije, te raditi na njihovom širenju prema evropskoj granici. On je objasnio da to znači da kamioni brže prolaze, ne samo unutrašnje granice regiona, vać i granice prema Evropskoj uniji, budući da 70% izvoza članica CEFTA-e ide prema EU. Istakao je da je to prioritet za sve Strane CEFTA-e.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto kazao je da je BiH kroz nedavni projekat izgradnje autoputa naučila mnogo i pokazala da može i da je spremna da implementira velike infrastrukturne projekte, ali da je u periodu pred nama još mnogo velikih i izazovnih projekata. S tim u vezi on je naglasio važnost razmjene znanja i iskustava između zemalja regiona, kao i važnost podrške CEFTA-e i Transportne zajednice kako bi se potencijali iskoristili na najbolji način za dobrobit građana Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

Pomoćnik direktora Sektora za carine Bosne i Hercegovine Vladimir Dragićević poručio je da je digitalizacija sistema od naročitog značaja za unapređenje procedura rada, jer će se na taj način obezbijediti mnogo brže i efikasnije bezpapirno poslovanje. Novi sistem, kako je kazao, omogućava i uvođenje kategorije ovlaštenog privrednog subjekta, što donosi brojne benefite privrednim subjektima, a ujedno olakšava kontrolu i ubrzava proceduru na granici, te jača povezanost na lokalnom i regionalnom nivou.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, kazao je da je pred zemljama regiona veliki i izazovan zadatak, čijom realizacijom će se poboljšati mobilnost i transportna povezanost, ali i osnažiti veze zemalja Zapadnog Balkana. Ulaganje u izgradnju nove i unapređenje postojeće  transportne infrastrukture donosi dobrobit cijelom regionu, poručio je Ibrahimović.

Na Samitu o povezivanju 2023. usvojena je i Zajednička CEFTA-TCT deklaracija “Unapređenje Zelenih traka”, koja će dodatno olakšati transport i trgovinu s ciljem smanjenja vremena čekanja i poboljšanja efikasnosti logističkih i vrijednosnih lanaca EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti