Gost emisije "Ja preduzetnik"

Petar Ćorluka: Šta su glavne lekcije u radu s ljudima, šta je glavni posao preduzetnika

22.05.2023. 10:40 / Izvor: Akta.ba
petar ćorluka

Petar Ćorluka osnivač kompanije Violeta i predsjednik uprave današnje istoimene grupacije gostovao je u emisiji "Ja preduzetnik".

 

Petar Ćorluka osnivač kompanije Violeta i predsjednik uprave današnje istoimene grupacije gostovao je u emisiji "Ja preduzetnik".

Kompanija Violeta je osnovana 2001. godine i danas je jedan od vodećih brendova higijenskih proizvoda.

Osim proizvodnje, Violeta grupacija je usmjerena na maloprodaju, distribuciju, izvoz, dom za starije i nemoćne, Montessori vrtić, hotelijerstvo, ugostiteljstvo, sportski centar, a od nedavno u njihovom vlasništvu je i Lasta, jedan od najvećih konditorskih giganata iz vremena Jugoslavije.

Kako je izgledalo odrastanje u Grudama, zašto je napustio posao u državnoj firmi i u 32. godini upustio se u preduzetništvo kroz trgovinu južnim voćem, zašto odlučuje da iz trgovine pređe u proizvodnju i zašto baš toalet papira, šta su glavne lekcije u radu s ljudima, šta je glavni posao preduzetnika i još mnogo neprocjenjivo vrijednih mudrosti i znanja od fenomenalnog čovjeka i preduzetnika, Petra Ćorluke.

Prvi dio emisije pogledajte u nastavku.

 

U drugom dijelu emisije Ćorluka govori o ulaganju u zaposlene, zdravoj komunikaciji sa zaposlenima, o kupovini Laste, zatim kako je Violeta izašla van okvira BiH, može li kompanija zadržati fleksibilnost ako zapošljava 1500 ljudi, kako izgleda njegova vizija Violete u idućih 10 godina…

Osim toga, govorio je i tome da li je potrebno malo hrabrosti za uspješno preduzetništvo, kako je upoznavao nasljednike sa porodičnim biznisom, koji bi mentorski savjet dao mlađem sebi...

"U startu bolje je ne znati šta te sve čeka, jer da sam znao možda se u sve ne bih upustio. To je neki prirodan slijed, da krenete u posao pa poslije dolazi znanje, iskustvo, kapital. Kada biste mladom čovjeku dali sve to odjednom, on bi se izgubio, ne bi ništa napravio. Zato ja ne zavidim nimalo nasljednicima poduzetnika jer oni imaju iskustvo roditelja, imaju kapital, ali sada trebaju svim tim upravljati. Mislim da je njima teže nego meni. I meni su moja djeca rekla "ti si htio sve ovo, a nama je to nametnuto". Ja sam rekao vi se ne morate ovim baviti, vi možete biti ljekari, prosvjetni radnici, samo nećete biti paraziti. No, onda oni kažu "kako kad smo od tebe sve ovo vidjeli i naučili"…", jedna je od njegovih poruka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti