Pretresi na više lokacija

Akcija "Square": SIPA uhapsila advokate, notare i jednog općinskog vijećnika

25.05.2023. 14:00 / Izvor: N1
Square

Pretresi se vrši po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa policijskim službenicima.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas, u sklopu operativne akcije "Square", na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na više lokacija. 

Naime, kako nam je potvrđeno u današnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA hapse se advokati, notari i Elvis Hodžić, općinski vijećnik u Novom Gradu koji je član Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Ovu informaciju za N1 je potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal”, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Nedozvoljena trgovina”, “Krivotvorenje isprave”, “Prevara”, “Porezna utaja”, “Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, “Pomoć učinitelju nakon izvršenog krivičnog djela” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrši po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa policijskim službenicima Ministrstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti