Prostori koji pokreću

U Mostaru obilježena 25. godišnjica Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj

26.05.2023. 09:14 / Izvor: Akta.ba
Mostar

Britanska ambasada u BiH, Irska ambasada i Projekat Mostar – Prostori koji pokreću panel diskusijom u Mostaru obilježili su 25. godišnjicu Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj.

Britanska ambasada u BiH, Irska ambasada i Projekat Mostar – Prostori koji pokreću panel diskusijom u Mostaru obilježili su 25. godišnjicu Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj, čemu je prisustvovao i lord Peach, specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan.

Mirovni sporazum na Veliki petak ostaje istorijsko postignuće kojim je uspostavljen mir, srušene prepreke, povezano stanovništvo i otvoren prostor za kontinuirani razvoj cijelog društva. Ova velika godišnjica je prilika da sagledamo uspjeh ovog sporazuma kao i da razmislimo o budućnosti i kako lokalne zajednice, uključujući u BiH, mogu doprinijeti izgradnji mira i bolje budućnosti za sve.

Panel diskusija “25. godišnjica Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj: Uloga mladih i kulture u pomirenju” bila je odlična prilika za razgovor o tome kako je ovaj sporazum doprinijeo izgradnji mira i unapređenju političke i ekonomske situacije u Sjevernoj Irskoj, te ulozi lokalnih zajednica u tome, kao i povući paralele sa Bosnom i Hercegovinom. Diskusiji je prethodila projekcija filma “Pa šta ako padne kiša” koji su producirali talentirani mladi sjevernoirski filmaši kako bi obilježili 25 godina mira u Sjevernoj Irskoj.

U svom obraćanju, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Julian Reilly istakao je: „Drago nam je što imamo priliku da sa našim partnerima danas obilježimo 25. godišnjicu Sporazuma na Veliki petak i povućemo paralele sa procesom koji se odvija u BiH“.Mirovni proces u Sjevernoj Irskoj je još uvijek živ; puno toga još treba uraditi. To je razlog zašto su godišnjice važan dio procesa pomirenja. Ovdje u BiH, danas i u vidu dana žalosti, odajemo počast mladosti koja je na današnji dan ubijena u Tuzli 1995. Naš zajednički događaj danas je snažan pokazatelj da svi moramo raditi zajedno, ne samo da sagledamo prošlost, nego i da se fokusiramo na budućnost. Danas posebnu pažnju usmjeravamo na mlade generacije, koje pred sobom imaju svijetlu budućnost i koje će imati značajnu ulogu u ispisivanju novih stranica.“

mostar

A koliki je značaj ovog mirovnog sporazuma potcrtao je irski ambasador u Bosni i Hercegovini  Adrian Farrell tokom panel diskusije “25. godišnjica Mirovnog sporazuma na Veliki petak u Sjevernoj Irskoj: Uloga mladih i kulture u pomirenju”, koja je uslijedila nakon projekcije filma.

"Baš prije 25 godina bio sam jedan od onih u Irskoj koji su glasali za ovaj sporazum, u Republici Irskoj podrška sporazumu je iznosila 94 posto, a u Sjevernoj Irskoj bila je 71 posto. Sporazum je donio mnogo toga, posebno u izgradnji ekonomije”, istakao je Farrell.

Panel diskusija je bila posebno interesantna za mlade koji su činili većinu publike. Oni se često smatraju najvećim potencijalom da budu pozitivni akteri u izgradnji mira u društvima koja se oporavljaju od sukoba. Njihov angažman može se osigurati kroz umjetnost, kulturu, turizam, sport i obrazovanje. Stoga je jedna od ključnih poruka diskusije bila da mlade treba tretirati kao vođe već danas bez odgađanja u nedostižnu budućnost bilo da se radi o upravljanju općenito ili konkretno o programima izgradnje mira.

Cijeli ovaj događaj organiziran je u okviru Projekta Mostar koji financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Direktorica projekta Veronika Jelinkova istaknula je kako projekt ima za cilj javne prostore učiniti mjestima koja će okupljati i spajati građane.

“Projekat Mostar unapređuje lokalnu zajednicu, pruža priliku građanima da surađuju i da se druže, te da shvate da su svih javni prostori zapravo njihovi prostori. On osluškuje potrebe građana i radi za njihovu dobrobit. Vjerujemo da će planirane investicije, te participativni mehanizmi demokratije u budućnosti doprinijeti pozitivnim dešavanjima u Mostaru,” poručila je Jelinkova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti