Odobreno 108 projekata koji se realizuju sredstvima klirinškog duga

26.05.2023. 09:33 / Izvor: Akta.ba
VLADA RS

U Republici Srpskoj do sada je odobreno 108 projekata koji se realizuju sredstvima klirinškog duga, navodi se u informaciji koju je danas usvojila Vlada Republike Srpske.

U Republici Srpskoj do sada je odobreno 108 projekata koji se realizuju sredstvima klirinškog duga, navodi se u informaciji koju je danas usvojila Vlada Republike Srpske.

Riječ je o sredstvima koja proizilaze iz Sporazuma o regulisanju obaveza bivšeg SSSR-a i SFRJ, a u njihovoj raspodjeli Republici Srpskoj je pripalo 60,02 miliona KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću. 

Sredstva su usmjerena u lokalne zajednice širom Republike Srpske, unapređujući kapacitete i infrastrukturu u oblasti saobraćaja, privrede, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva, komunalnih pitanja, te sporta i kulture. U informaciji o realizaciji projekata iz sredstava klirinškog duga, koju je danas usvojila Vlada RS, predstavljeni su dosadašnji efekti realizacije projekata iz ovih sredstava. Vlada RS usvojila je danas i prijedlog odluke o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Ovom odlukom utvrđuju se kriterijumi i metod za ocjenu stepena razvijenosti jednica lokalne samouprave, na osnovu kojih Vlada Republike Srpske do 30. septembra utvrđuje stepen razvijenosti jedinica lokalne samouprave za narednu godinu, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, prilikom prijedloga kriterijuma, rukovodilo se iskustvima stečenim u prethodnim godinama, tokom primjene važećih kriterijuma utvrđenih Odlukom o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave. Vlada je usvojila i Informaciju o dopunjenom dokumentu za diskusiju za šesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH. 

Sastanak je najavljen za 16. jun, a izvještajni period o ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na ovaj Odbor, obuhvata period od prethodnog sastanka 26. novembra 2020. godine do dana izvještavanja. Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju je, u svojstvu republičkog koordinatora procesa evropskih integracija, iskoordinisalo pripremu i usaglašavanje dokumenta za diskusiju za ovaj sastanak. Takođe, pribavljeni su i podaci o predstavnicima nadležnih republičkih organa uprave koji će izvještavati Evropsku komisiju na ovom sastanku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti