Kriza u lancu proizvodnje

Farmeri na rubu egzistencije, a potrošači suočeni s poskupljenjima

29.05.2023. 07:46 / Izvor: Federalna.ba
farmeri

U lancu proizvodnje od proizvođača do krajnjeg potrošača - niko nije zadovoljan.

U lancu proizvodnje od proizvođača do krajnjeg potrošača - niko nije zadovoljan. Farmeri na rubu egzistencije. Otkupne cijene mizerne, proizvodnja neisplativa, a sa druge strane građani u trgovinama suočavaju se sa stalnim poskupljenjima.

Otkupne cijene mlijeka ugrožavaju ovu proizvodnju. Izvoz stoji. Farme pred kolapsom. Samo na području Semberije više od 80% farmi smanjilo je ili potpuno ugasilo proizvodnju.

"Više nema izvoza iz Bosne. Nekada je Srbija uzimala dosta mlijeka od nas, međutim, mlijeko više nigdje ne ide. Mlijeko je zaustavljeno, a onda su mljekare, uz pomoć otkupljivača, sve zaustavile", kaže farmer Petar Dragojlović.

"Nemamo nikakvu rentabilnost, a najveći problem je što se otkupna cijena smanjuje i pada, dok cijena mlijeka u marketima raste", dodaje farmer Radenko Arsenović.

Dok domaći farmeri prosipaju mlijeko zbog nemogućnosti plasmana, uvozi se raznovrsna roba. Farmeri tvrde da im mljekare odbijaju otkupiti mlijeko, pod izgovorom da sadrži aflatoksin, uprkos tome što njihove kontrole i analize pokazuju drugačije.

"Taj aflatoksin ne postoji, a to je sve zbog toga što su velike količine mlijeka uvezene. I hajde da je to mlijeko prirodno, ali ono nije kravlje, to je uvezeno mlijeko od kokosovog oraha koje je u Srbiji koštalo 15 dinara. To mlijeko je iz Srbije pokupljeno, dovučeno kod nas gdje se prodaje, a našem mlijeku izuzetnog kvaliteta obara se cijena", objašnjava farmer Radenko Arsenović.

"Je li moguće da za jedan dan kompletna Semberija ima aflatoksin, a do tad niko nije imao?!" pita se farmer Petar Dragojlović.

Nekome je cilj, kažu farmeri, da se potpuno uništi domaća proizvodnja.

"Ne možemo se na ovakav način oduprijeti prekomjernom uvozu jer nismo konkurentni. U svojim sektorima smo ugroženi. Podaci u Vanjskoj trgovinskoj komori su katastrofalni, ali niko se ne osvrće na to. Ljudi su sjeli u fotelje. Staša Košarac je dugo tu i do danas nije ništa nije uradio da se zaštiti domaća proizvodnja. Nama takav ministar ne treba", poručuje Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

Nezadovoljni ratari uputili su entitetskom i državnom ministarstvu otvoreno pismo u kome su iznijeli svoje zahtjeve. Traže hitan sastanak i zaštitu domaće proizvodnje u suprotnom, kažu, tražiće smjenu resornih ministara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti