Pritisak na zakonodavce

Ograničenje brzine je dobra ideja? Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

29.05.2023. 10:14 / Izvor: N1
Katica

Stravična nesreća u Sarajevu izvela je ljude na ulice i natjerala Vladu Kantona Sarajeva na vanrednu raspravu o mjerama u saobraćaju.

Stravična nesreća u Sarajevu koju je prouzrokovala osoba u alkoholiziranom stanju i bez vozačke dozvole, odnijela je život mlade doktorice, izvela ljude na ulice i natjerala Vladu Kantona Sarajeva na vanrednu raspravu o mjerama u saobraćaju. Tako su nadležni ministri jučer saopštili prijedloge mjera koje podrazumijevaju veću policijsku aktivnost s ciljem obezbjeđivanja što veće sigurnosti u saobraćaju. Neke će biti implementirane hitno, neke dugoročno, a neke su već izazvale kritike. O njima je za N1 govorio Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“Pojedinim vozačima na našim saobraćajnicama – automobil je oružje. U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva”, naglasio je Katica na početku razgovora za N1.

Stoga, ponavio je, slijede mjere dugoročnog, srednje dugog, i kratkoročnog karaktera.

Pod ovim kratkoročnim podrazumijeva veće prisustvo policije na ulicama.

“Tražimo od policije da se što agresivnije ide prema bahatim vozačima. Onda dobijemo odgovor da je osnovni način borbe protiv njih oduzimanje vozila. Prošle godine uputili su za to 178 zahtjeva, i u tih 178 slučajeva nisu dobili zeleno svjetlo za to”, saopštio je Katica, naglašavajući da novčane kazne evidentno nisu pravo rješenje.

No, kada su u pitanju pojedine mjere koje je Katica, zajedno sa kolegama iz Vlade KS jučer saopštio – neke su naišle na negativne reakcije. Ponajviše, ona koja se odnosi na smanjenje ograničenja brzine u naseljenim mjestima.

“To je mjera koju će predložiti ministar saobraćaja, i Skupština KS će se odrediti po tom pitanju, biće javna rasprava”, odgovorio je Katica, dodajući da će i struka pri tome reći svoje.

Podcrtava – pritisak se mora vršiti na zakonodavce, ne nužno samo na policiju, koja je “često zadnja u lancu odgovornosti”.

S toga, po njemu je primarno da se uredi pitanje trajnog oduzimanja vozila i to u svim situacijama kada:"Policajac na terenu utvrdi da je neko višestruki povratnik u vršenju saobraćajnih prekršaja".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti