Ključni dio poslovanja

Kako kargo kompanije u Bosni i Hercegovini podržavaju prelazak na zelenu logistiku?

30.05.2023. 11:10 / Izvor: Akta.ba
Cargo

Foto: cargo-partner

Logistika je ključni dio poslovanja u modernom svijetu.

Logistika je ključni dio poslovanja u modernom svijetu. No, logističke se kompanije, uz sve veću potrebu za što bržom i efikasnijom dostavom proizvoda, sve intenzivnije susreću sa dodatnim izazovom – kako minimizirati  uticaj na okoliš i umanjiti ugljični otisak. Jedno od rješenja za ovo važno pitanje je razvijanje zelene logistike, tj. stvaranje uslova i definiranje mjera kojima se direktno utiče na primjene ekološki prihvatljivijih praksi. Drugim riječima, da bi se postigli rezultati kojima se doprinosi stvaranju ravnoteže između ekonomske i ekološke održivosti, potrebno je identifikovati sve mogućnosti optimizacije poslovnih procesa te sistematski provoditi predviđene mjere u svim aspektima poslovanja. Kako to izgleda u praksi?

Novo doba održivijeg transporta

cargo-partner, jedna od najznačajnijih logističkih kompanija u Bosni i Hercegovini i regiji,  sistematski razvija zeleno poslovanje vodeći se ključnim konceptima – održivošću, trajnošću i energetskom učinkovitosti. Napori koje cargo-partner ulaže u učinkovito upravljanje okolišem rezultirali su certifikatom ISO 14001 za upravljanje okolišem u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Rumuniji, a u planu su i  certifikacije na drugim tržištima.

Naime, cargo-partner se zalaže za pametno upravljanjem transportom na lokalnom i globalnom nivou i time direktno utječe na smanjenje emisija CO₂. Zahvaljujući širokoj mreži partnera širom svijeta, cargo-partner prati i redovno optimizira svoje distribucijske mreže. Također, kompanija promoviše ekološki najprihvatljiviji oblik  transporta – željeznički, zatim korištenje električnih kamiona za dostavu „last mile“ (idealnih za logistiku kratkog dometa) kao i ponudu pomorskog transporta i na kratkim udaljenostima (Short Sea).

cargo

Za zelenu logistiku potrebni su inovativnost i moderna rješenja

Kontinuirano razvijanje ekološki prihvatljivijih transportnih tehnologija i ulaganje u tehnološke inovacije jedan su od ključnih smjerova razvoja zelene logistike kojima cargo-partner doprinosi smanjenju ugljičnog otiska. Uz sve veći broj električnih vozila i alternativnih izvora goriva, kompanija podržava jedinstvene i značajne projekte poput izgradnje aviona s kombinovanim krilima (Blended Wing Body) čija jedinstvena geometrija smanjuje aerodinamički otpor i tako povećava učinkovitost goriva za oko 50%. Uz moderna rješenja u transportu, cargo-partner posvećuje veliku pažnju i inovativnim načinima gradnje svojih logističkih centara, koji su građeni poštujući principe održivosti, trajnosti i ekološke učinkovitosti (poput upotrebe materijala koji smanjuje emisiju CO₂) te sistematski ulaže u fotonaponske sisteme čime se potiče upotreba energije iz obnovljivih izvora odnosno proizvodnja energije bez stvaranja emisije CO2 ili drugih štetnih plinova. Tako naprimjer u logističkim centrima u Zagrebu i Beču, kompanija stvara veće količine električne energije (i do 350 kWs) koje se koriste za napajanje uređaja, a plan je do kraja 2023. godine fotonaponske sisteme uvesti i u logističke centre u Sloveniji i Srbiji.

cargo

Manje otpada

Također, smanjenje otpada jedan je od glavnih ciljeva zelene logistike. Kako bi doprinijeli ovom cilju, cargo-partner od 2016. godine provodi društveno odgovorni projekt kojim, osim što smanjuje količinu otpada, stvara dodatne prilike za zapošljavanje socijalno ugroženih mladih osoba, koje stare i iskorištene cerade  pretvaraju u nove predmete za svakodnevnu upotrebu. Uz projekte kojima su u fokusu smanjenje i recikliranje otpada, svakodnevno poslovanje kompanije cargo-partner na svim tržištima, pa tako i u Bosni i Hercegovini, gotovo je u potpunosti digitalizirano čime je upotreba papira pa tako i papirnatog otpada svedena na minimum.

O cargo-partneru

cargo-partner je pružalac logističkih usluga punog opsega u privatnom vlasništvu koji nudi sveobuhvatan portfolio rješenja za avio, pomorski i cestovni transport te skladištenje. S 40 godina stručnosti u informacijskoj tehnologiji i optimizaciji lanaca snabdijevanja, kompanija kreira usluge prilagođene potrebama širokog spektra industrija kako bi stvorila konkurentne prednosti za svoje klijente širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je ostvario promet od preko 2,06 milijardi eura u 2022. godini i trenutno zapošljava više od 4.000 ljudi širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti