Advokatska komora Sarajevo: Je li opravdano pritvoriti advokata koji poštuje pravila

31.05.2023. 11:58 / Izvor: Akta.ba
advokat

Regionalna advokatska komora Sarajevo (RAKS) oglasila se danas saopćenjem za javnost.

Regionalna advokatska komora Sarajevo (RAKS) oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem se navodi kako je "svaka osoba nevina dok se ne dokaže suprotno, kao i da je ovim načelom zaštičen svaki pojedinac, te da stoga i advokat ima pravo na poštivanje ovog načela".

"Poštujući princip vladavine prava, bez namjere ispitivanja rada Tužilaštva Kantona Sarajevo i Kantonalnog suda Sarajevo, svjesni obaveze tužitelja da postupa po načelu zakonitog krivičnog gonjenja na način da tuži ako postoje dokazi da je počinjeno krivično djelo, želimo istaći da je poštovanje profesionalne djelatnosti advokata suštinski uvjet za vladavinu prava i demokratiju u društvu", navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, jedan od osnovnih principa UN-a o ulozi advokata propisuje da advokati, u svakom trenutku, moraju održavati čast i dostojanstvo svoje profesije kao suštinski posrednik u provođenju pravde.

"Da li je opravdano odrediti pritvor advokatu koji poštuje pravila advokatske profesije i odluke nadležnih institucija, samo zato što je najavljeno hapšenje advokata u televizijskoj emisiji? Kako da advokat obavlja svoju profesionalnu obavezu časno i dostojanstveno ako se spektakularno najavljuje njegovo hapšenje?", pitaju se u RAKS-u, navodeći kako sa zabrinutošću postavljaju pitanje - da li se radi o zlouporebi prava s ciljem pribavljanja dokaza i osude advokata?

Iz RAKS-a, također, navode kako "bit advokatske profesije jeste lojalnost prema klijentu - stranka advokatu povjerava najintimnije lične detalje. Bez sigurnosti u povjerljivost ne može biti ni povjerenja. Čuvanje povjerljivosti nije samo advokatska dužnost nego i osnovno pravo njegove stranke. Stoga se ova činjenica prilikom postupanja nadležnih organa ne smije uzeti kao otežavajuća okolnost".

"Pokušaj bilo kakve kontrole advokatske profesije društva ukazuje na kršenje osnovnih principa vladavine prava kao što je presumpcija nevinosti i pravo na pravičan postupka i odbranu", navodi se, uz napomenu kako je "svaka osoba nevina dok se ne dokaže suprotno. Ovim načelom je zaštičen svaki pojedinac, stoga i advokat ima pravo na poštivanje ovog načela".

U RAKS-u samatraju kako intencija Zakona o avdokaturi FBiH jeste mogućnost obavljanja samostalne i profesionalne djelatnosti bez zastrašivanja i prijetnji zbog bilo kakve radnje koja je izvršena u skladu sa profesionalnim obavezama, standardima i etičkim kodeksom.

"Pravosudne institucije moraju postupati na način da ne ugroze nezavisnost advokature kao samostalne djelatnosti – ne smiju kao otežavajući činjenicu cijeniti obavljanje advokatske profesije ili na bilo koji način dozvoliti utjecaj političkih pritisaka na donošenje odluka", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Regionalna advokatska komora Sarajevo reagovala je nakon što su u prošlosedmičnoj akciji "Square", koju su proveli pripadnici SIPA-e, uhapšeni advokati Ismet Hamzić i Emir Kukić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti