Novi članovi

Besplatne elektronske zdravstvene kartice za najmlađe stanovnike Kantona Sarajevo

01.06.2023. 14:34 / Izvor: Akta.ba
ZZO

Novorođenim stanovnicima KS, koji su u isto vrijeme postaju novi članovi Zavod zdravstvenog osiguranja KS, prilikom prve prijave na osiguranje, bit će dodijeljene prve – besplatne elektronske zdravstvene kartice.

Novorođenim stanovnicima Kantona Sarajevo, koji su u isto vrijeme postaju novi članovi Zavod zdravstvenog osiguranja Kanton Sarajevo, prilikom prve prijave na osiguranje, bit će dodijeljene prve – besplatne elektronske zdravstvene kartice.

Kako je istakao direktor Zavoda Muamer Kosovac, ovim gestom šalje se poruka dobrodošlice njihovim najmlađim osiguranicima, te potvrđuje opredjeljenje za podršku osiguranicima, kao i za olakšanje pristupa pravima na koji god način je to moguće.

"Vodeći brigu o svim kategorijama osiguranika, pa tako i o našem najvećem blagu – našim najmlađim članovima, Zavod zdravstvenog osiguranja KS je dao prijedlog Odluke o naknadi za izdavanje elektronskih zdravstvenih kartica, kojom će se osloboditi plaćanja naknade za izdavanje elektronske zdravstvene kartice prilikom prve prijave na zdravstveno osiguranje u Kantonu Sarajevo, naši tek rođeni osiguranici, a koju je usvojio naš Upravni odbor“, obrazložio je direktor Kosovac.

Podsjetio je i kako Zavod provodi i programe sufinansiranja potpomognute oplodnje već duži niz godina, zbog čega je u 2022. godini bio lider u osiguranju i proširivanju paketa prava za bračne i vanbračne partnere koji imaju poteškoće sa začećem, kao i da je izdvojio preko  4,7 miliona KM kroz refundacije za postupke biomedicinski potpomognute oplodnje, te pozitivno riješio 1.486 zahtjeva u korist osiguranika.

Direktor Kosovac je također naglasio da su, prilikom prve prijave bebe, nosioci osiguranja obavezni u najbližoj poslovnici ZZO KS ispuniti obrazac za prijavu člana ZO1, te dostaviti kopiju rodnog lista i CIPS prijavnicu, kako bi njihove bebe ostvarile ovo pravo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti