Direktor ABSL-a Poljska

Pawel Panczyj za Akta.ba: Naredna decenija će biti izvrsna za sektor poslovnih servisa

02.06.2023. 11:37 / Izvor: Akta.ba
Pawel Panczys

Foto: Emir Kurtanović

Pawel Panczyj, direktor ABSL Poljska bio je jedan od govornika na ABSL BiH Annual Conference 2023.

Pawel Panczyj, direktor ABSL Poljska bio je jedan od govornika na ABSL BiH Annual Conference 2023. Sa Pawelom smo razgovarali o tržištu rada, talentima i aktivnostima ABSL u Poljskoj.

Kazao nam je da je ABSL bio neizostavna potreba sektora koji nije imao predstavnika, glas i platformu.

"Dva najvažnija elementa su službeno predstavljanje sektora svim stakeholderima uključujući kompanije, a ujedno je i platforma za komunikaciju za sve one koji žele čuti više o sektoru ili rasti uz sektor", istakao je za Akta.ba.

Mnogo je izazova na tržištu rada u Poljskoj. Oni se mogu podijeliti u dvije grupe, a to su talenti i tehnologija.

"Prevashodno kako pronaći talente. Nama je izazov kvalitet, a ne broj dostupni ljudi. Sektor je već zreo jer je tu 22 godine. Nemamo problem s incijalnim pozicijama. Kompleksne pozicije su izazovne za popunjavanje kvalitetnim ljudima", pojasnio je direktor ABSL Poljska.

Tehnologija se mijenja tako brzo da mnoge kompanije ne mogu da se nose s promjenama.

"Zato moramo edukovati i pokazati vrijednost promjene tehnologija", istakao je.

Trenutni izazov u Poljskoj jeste smanjen broj kandidata koji se prijavljuju za otvorene pozicije. Nekada je za jednu poziciju bilo deset prijavljenih kandidata, a sada je taj broj smanjen na tri kandidata.

"Ako razmišljate matematički, imate jak employer branding ,dobar odnos  sa univerzitetima i brinete o ljudima nećete imati problem s pronalaskom i zadržavanjem kvalitetnih kolega", pojasnio je i dodao:

"Jedan dobar primjer je jedna manja bankarska kompanija koja je tražila dva kandidata za posao. Dobili su 600 prijava. Iako je samo 180 kandidata odgovaralo opisu pozicije, to je i dalje velik veliki broj za dvije otvorene pozicije".

pavel

Sektor poslovnih servisa spreman za sve ekonomske okolnosti

Istraživanja Everesta i Accenture pokazuju da sektor poslovnih servisa veoma dobro odgovara na nove ekonomske okolnosti.

"Veoma je rezilijentan i adaptabilan. Rezilijentnost se ogleda u tome da iako nešto ne poznajemo, pronalazimo dobra rješenja u datom trenutku i odgovaramo na izazove. Istraživanja također ukazuju na to da će GBS sektor rasti i da će naredna decenija biti izvrsna za sektor", poručio je.

U osvrtu na konferenciju u Sarajevu kazao je da je bila jako intenzivna u pozitivnom smislu.

"Jedan izuzetno kvalitetan događaj. Vidio sam da su svi jako pažljivo pratili konferenciju. Jako malo ljudi je bilo na telefonima što je znak interesovanja za sektor i nova znanja. Bio je jako snažan kontakt scene, govornika i publike. A baš taj kontakt mislim da smo izgubili na velikim događajima. Zbog toga čestitam kolegama iz ABSL-a u BiH", kazao je.

Posjetimo godišnja konferencija Asocijacije Poslovnih Servisa Lidera u BiH (ABSL) održana je prošle sedmice u Sarajevu.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti