Prilika za ramjenu iskustava

Nizozemska: Semir Efendić učestvovao na konferenciji lokalnih zajednica Evrope

03.06.2023. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Semir Efendić

Na konferenciji je razgovarano o digitalizaciji i transformisanju gradova kroz umjetnu inteligenciju, cyber sigurnosti.

U proviniciji Gelderland, gradu Arnhemu, u Nizozemskoj, 1. i 2. juna 2023. godine, održana je konferencija Upravnog odbora Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Vijeća Evrope, na kojoj je kao član odbora ispred Bosne i Hercegovine učestvovao Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

Na konferenciji je razgovarano o digitalizaciji i transformisanju gradova kroz umjetnu inteligenciju, cyber sigurnosti, oživljavanju malih gradova i ruralnih sredina, kao i o mnogim drugim temama važnim za život građana u vremenu novih izazova, uslovljenih trenutnim stanjem u svijetu na globalnom nivou.

Upravni odbor usvojio je i dokument pod nazivom “Evropska gradska povelja III (2023), Urbani život u eri transformacija”, koja se bavi principima modernog gradskog života u Evropi na kojima treba da počivaju svi pojedinačni aspekti gradskog života.

“Bila je ovo prilika da razmijenimo iskustva u vođenju poslova lokalnih zajednica širom Evrope, posebno u kontekstu digitalne transformacije. Nažalost Bosna i Hercegovina pored nekih iskoraka i dalje ima veliki problem nepostojanja zakonske regulative za korištenje digitalnog potpisa. Npr. mi smo kao Općina od januara ove godine uveli mogućnost online podnošenja zahtjeva za određeni broj dokumenata i uvjerenja iz općinske evidencije, ali stranke na kraju ipak moraju doći lično i preuzeti te dokumente. Umjesto dva puta u Općinu građani sada dolaze jednom, ali to još nije elektronska uprava kakvu imamo u brojnim državama Evrope, gdje se sve može dobiti online. Osim toga, većinu javnih usluga koje pružaju javne kompanije moguće je regulisati digitalnim putem i to je definitivno pravac u kojem će se svi morati kretati u budućnosti. Što prije prihvatimo ova pravila i usvojimo postojeće obrasce i tehnologije, život naših građana bit će lakši”, izjavio je Efendić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti