Redovna sjednica

Vlada BPK Goražde: Utvrđen konačni Plan raspodjele sredstava za finansiranje sporta

03.06.2023. 08:27 / Izvor: Akta.ba
goražde

Vlada BPK Goražde u petak je održala redovnu sjednicu.

Vlada BPK Goražde u petak je održala redovnu sjednicu, a na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport donesen je zaključak kojim se utvrđuje Konačni plan raspodjele sredstava za finansiranje sporta iz javnih sredstava kojima se podstiče obavljanje sportskih djelatnosti na nivou kantona  za 2023. godinu,  Redovni programi - kvalitetni sport, kantonalni savezi i sport lica sa invaliditetom u ukupnom iznosu  446.852,27 KM, od čega je sportskim klubovima za pripreme i takmičenja planiran  iznos od 355.652  KM.

Ovom ministarstvu data je saglasnost na Odluku o upisu učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2023/2024. godinu. JU Mješovita srednja škola „Enver Pozderović“ Goražde data je saglasnost za upis dva odjeljenja Opće gimnazije te jedno odjeljenje Poljoprivredne škole - smjer agroturistički tehničar. JU Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ Goražde saglasnost je data za upis učenika u po jedno odjeljenje elektrotehničar računarstva i informatike, hemijski tehničar - opšti smjer i mašinski tehničar za CNC tehnologije. JU Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ dobila je saglasnost za upis učenika po jedno odjeljenje Elektro struka: elektrotehničar mehaničar, elektroničar telekomunikacija- III stepen, Mašinska struka: automehaničar- III stepen i Administrativna struka: poslovno-pravni tehničar- IV stepen.

Data je i saglasnot za isplatu novčanih sredstava JP RTV BPK Goražde d.o.o. na ime  V (pete) od ukupno XII (dvanaest) redovnih tranši za 2023. godinu.

Ministarstvu za privredu dobilo je saglasnot na Odluku o pristupanju izradi „Strategije razvoja regionalnih cesta BPK-a Goražde za period 2023-2033. godina“. Navedenom strategijom bio bi realizovan strateški cilj Vlade BPK-a Goražde koji podrazumjeva unapređenje i razvoj putne infrastrukture na području Kantona. Osim postojeća dva regionalna pravca, regionalna cesta R-448 (Potkozara-Goražde-Hrenovica) i regionalna cesta R-448 a (Osanica-Ilovača- Prača), predviđeno je proširenje mreže regionalnih cesta na području Kantona, prekategorizacijom lokalnih cesta u regionalne ceste.

Na današnjoj sjednici usvojen  je Zaključak kojim Vlada BPK-a Goražde prihvata Analizu i mišljenje Ministarstva za privredu BPK-a Goražde o potrebi osnivanja kantonalnog javnog preduzeća. Po mišljenju Ministarstva za privredu BPK-a Goražde komunalno javno preduzeće bi upravljalo, koristilo i održavalo imovinu i imovinska dobra (izletišta, zaštićena područja, kulturno-istorijsko naslijeđe, neperspektivnu vojnu imovinu u vlasništvu BPK Goražde), uz mogućnost osnivanja poslovnih jedinica za proizvodnju peleta te upravljanje koncesionim objektima.

U oblasti  Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, Vlada BPK Goražde je utvrdila  i u skupštinsku proceduru uputila Izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde za 2022. godinu.

Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline data je saglasnost na odluku o isplati subvencija javnim preduzećima na ime podrške realizacije projekata koji za cilj imaju zaštitu okoliša. Također, ovom ministarstvu data je saglasnost na odluku o isplati dijela novčanih sredstava na ime kupovine poslovnog prostora u stabeno-poslovnom objektu „Lamela L“ u Goraždu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti