Cijena školarine

Moraju platiti 6.000 KM kako bi dobili diplomu: Studenti očekuju podršku vlasti

03.06.2023. 09:33 / Izvor: Federalna.ba
školarina

Od 87 studenata Medicinskog fakulteta i 108 Stomatološkog traži se da isplate punu cijenu školarine u narednih 30 dana.

Od 87 studenata Medicinskog fakulteta i 108 Stomatološkog traži se da isplate punu cijenu školarine (6000KM) u narednih 30 dana, iako su na početku godine zbog ostvarenog prosjeka osam i više plaćanja trebali biti oslobođeni. Ta odluka o oslobađanju plaćanja ukinuta je u februaru nakon inspekcijskog nadzora. Rektor Univerziteta Rifat Škrijelj kaže da očekuje da će osnivači Univerziteta zahtjeve studenata uvažiti, te onim studentima koji su već uplatiti punu cijenu od šest, odnosno sedam hiljada maraka refundirati. Dok ogorčeni studenti očekuju podršku, Vlada i Skupština Kantona Sarajevo šute.

Selma Viteškić jedna je od 87 studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koja se trudila prethodne godine osigurati prosjek ocjena viši od osam da bi ostvarila pravo neplaćanja iznosa pune školarine. Apsolventica je i položila je sve ispite u roku, ali je jučer dok je pisala diplomski rad saznala da se od nje isplata novca očekuje ili neće moći diplomirati.

“Oslobođena sam plaćanja školarine na osnovu svog prosjeka 10 s prethodne. Kako ja da se odreknem tih desetki na osnovu kojih sam dobila ovu povlasticu. Neću to da uradim i ako pristanem da platim, čini mi se da pristajem da se slažem sa situacijom kakva je u državi, a ja se ne slažem”, ističe ona.

“Naša školarina iznosi šest hiljada maraka. Od nas se očekuje da uplatimo kompletan iznos”, dodaje Elma Trako, studentica pete godine Medicinskog fakulteta UNSA.

Podršku Dekanata Medicinskog fakulteta imaju te su nakon sastanka s dekanesom odlučili zajednički vršiti pritisak na osnivače, odnosno Skupštinu Kantona Sarajevo. Slično je poručio i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, objasnivši da je Univerzitet od 2019. na trezorskom načinu poslovanja te da budžet osiguravaju Skupština Kantona i Kantonalna vlada.

“Očekujem da će Vlada i Skupština Kantona Sarajevo donijeti odluku kojom će ovo pitanje riješiti. Oni su donosioci zakona - i onog iz 2017. i ovog iz 2022. Mogu uraditi neko autentično tumačenje, to je izlaz iz te situacije”, poručio je Škrijelj.

“Poznajemo našu dekanesu, našeg prodekana za nastavu. Sigurni smo da će nas naš fakultet zaštititi u smislu da nam neće zabraniti polaganje diplomskih, polaganje ispita, ukoliko zato ne bude postojala zakonska osnova”, kaže Dea Čabrić, studentica pete godine Medicinskog fakulteta UNSA.

Za razliku od Medicinskog fakulteta, koji je na početku godine oslobodio plaćanja uspješne studente, na Stomatološkom fakultetu studenti su i na početku godine, još dok je odluka o oslobađanju od plaćanja, prije inspekcijskog nadzora, bila na snazi uplatili prvu ratu školarine koja ukupno iznosi sedam hiljada maraka. Očekivali su da će im novac biti refundiran. Međutim, dekan tog fakulteta je i kad je Odluka donesena podnio prijavu Kantonalnom tužilaštvu, zbog čega je rektor i saslušan.

“Stav dekana Stomatološkog fakulteta je da pojedini pripadnici SDA direktno i putem botova manipuliraju javnošču i dijelom studentske populacije koju kontroliraju na nama i njima dobro poznat način, iako su svjesni da Stomatološki fakultet sa Stomatološkim kliničkim centrom samo provodi zakonske propise”, istakla je Edisa Lišić, sekretar stomatološkog fakulteta UNSA.

Ovakav stav dekana Muhameda Ajanovića izazvao je i reakciju predstavnika sarajevskih studenata.

“Ne smijemo studente poistovjećivati sa strankama, a kamoli sa stranačkim botovima. Zašto? Zato što studenti u ovom slučaju samo traže svoja prava”, poručio je Edin Maslo, student-prorektor UNSA.

“Postoji nešto što se zove stečeno pravo. I stečeno pravo studenata jeste da ostvare to javno finansirano mjesto, odnosno, da se njima povrate njihove školarine. Međutim, zbog određenih ljudi koji ne žele da se bave te školarine se ne vraćaju”, naglasio je Faruk Dević, predsjednik SPUS-a.

Umjesto da spremaju ispite i diplomske radove, studenti čekaju odgovore.

Na samom kraju akademske godine od njih se očekuje da školarinu plate. Od Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo ni oni, ni mediji nisu dobili nikakav odgovor. Ministar visokog obrazovanja Pavle Krstić i premijer Kantona Nihad Uk još nisu studentima odgovorili da li će odgovoriti na njihov poziv da se sastanu i pokušaju riješiti problem. Iz Studentskog parlamenta očekuju da će idućeg petka o ovome raspravljati Kantonalna skupština.a

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti